Foto: AFP/Scanpix/LETA

Luksemburga vēlas kļūt par pirmo valsti Eiropas Savienībā (ES), kas vēlas pilnībā legalizēt marihuānas lietošanu, raksta portāls "Politico".

Luksemburgas veselības ministrija rudenī vēlas uzsākt likumdošanas procesu un panākt, ka marihuānas lietošana būtu legalizēta divu gadu laikā. Ja šo plānu realizēs, tad Eiropas valsts pievienosies Kanādai, Urugvajai, kā arī 11 ASV štatiem, kuros "zālīte" ir legāla.

Veselības ministrs Etiēns Šnaiders izteicies, ka jaunieši nezināmas kvalitātes marihuānu var iegūt arī šobrīd - melnajā tirgū. "Narkotiku politika, kas mums bijusi 50 gadus, nav strādājusi," norādīja Šnaiders un piebilda: "Aizliegšana jauniešiem to [narkotiku lietošanu] padarīja interesantāku."

Likumprojektā plānots, ka Luksemburgā legalizēts būs viss marihuānas tirgus – tiks izdotas licences tās ražošanai, kā arī legalizēta tās izmantošana. Tāpat, visdrīzāk, ieviests būs arī vecuma ierobežojums - "zālīti" varēs iegādāties no 18 gadu vecuma.

ES dalībvalstīs jautājumā par marihuānas legalizāciju valda nevienprātība. Daudzās no tām joprojām meklē veidus, kā panākt, ka pacientiem ir pieejama medicīniskā marihuāna, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!