Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva aizvadījis sarunas ar savu Venecuēlas kolēģi Nikolasu Maduro, iezīmējot abu Dienvidamerikas valstu attiecību uzlabošanos, raksta "Al Jazeera".

Maduro Brazīlijas prezidenta pilī sagaidīja godasardze, savukārt Lula viņu sveica ar apskāvienu.

Paredzams, ka abi kreisā flanga politiķi parakstīs dažādas vienošanās, lai stiprinātu attiecības pēc naidīguma perioda Lulas priekšteča Žaira Bolsonaru valdīšanas laikā, kurš 2019. gadā aizliedza Maduro ieceļot Brazīlijā.

Brazīlijas Ārlietu ministrijas paziņojumā teikts, ka Lula un Maduro, kuri otrdien apmeklēs Dienvidamerikas līderu sanāksmi, plāno apspriest turpmāku attiecību normalizēšanu un savu vēstniecību atvēršanu.

Pēc sarunām ar Lulu Venecuēlas līderis sacīja, ka ierosinās Dienvidamerikai kā reģionam lūgt ASV atcelt sankcijas pret valsti.

Lula ir jaunākais kreisā spārna līderis reģionā, kurš atjaunojis attiecības ar Maduro valdību, kas saskārās ar starptautiskās izolācijas periodu saistībā ar apsūdzībām par politisko opozīciju un pilsoņu brīvību ierobežošanu Venecuēlā. Līdzīgu soli spēris arī Kolumbijas prezidents Gustavo Petro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!