Foto: AP/Scanpix

Par spīti internetā klejojošām fotogrāfijām, kurās grupējuma "Islāma valsts" (IS) kaujinieki Irākā un Sīrijā redzami ASV ražotajās "Humvee" automašīnās un ar ASV ieročiem rokās, amerikāņu ekipējuma islāmistiem nav nemaz tik daudz, raksta žurnāls "Foreign Policy".

Amerikāņu militārais ekipējums veido tikai "nelielu daļu" no pavisam 40 000 vienībām, ko kopš pagājušā gada kaujinieku bruņojumā Irākas ziemeļos un Sīrijā ir fiksējusi nelegālās ieroču plūsmas izpētes organizācija "Conflict Armament Research" (CAR).

No šiem 40 000 ekipējuma vienību tikai aptuveni 30 ir ASV ražotās M16 triecienšautenes ar aptuveni 550 amerikāņu patronām, norāda CAR pārstāvis Džonahs Lefs.

Foto: M16
M16a1m16a2m4m16a45wi

Ierindas "Islāma valsts" kaujinieki biežāk izmanto Aukstā kara laika Kalašņikova sistēmas triecienšauteņu versijas. Tikmēr amerikāņu M16 ieroči un M4 karabīnes tiek uzskatītas par "elitāriem ieročiem", kas rezervēti augstākajiem komandieriem.

Foto: M4 karabīne
Casing

Daudzus no transportlīdzekļiem, ko Irākas armija "Islāma valsts" uzbrukuma laikā pagājušā gada vasarā pameta Mosulā, kaujinieki ir pārvērtuši par pašnāvnieku spridzinātāju ieročiem, norāda Lefs.

Kamēr ASV ieroči ir reti sastopami, Irāka un Sīrija ir pārpludināta ar šautenēm, raķetēm, prettanku ieročiem un munīciju no Ziemeļkorejas, Irānas, Krievijas, Ķīnas un Sudānas. Daudz kas ir nācis no Lībijas un Sīrijas valdības ieroču noliktavām.

Tomēr vislielākos zaudējumus IS pretiniekiem rada ar pašdarinātiem spridzekļiem. "Islāma valsts" tos izgatavo un uzstāda "industriālos apmēros un neredzētos veidos". "Mēs nekad agrāk neko tādu neesam redzējuši," uzsver Lefs.

Nesen no IS kaujiniekiem atbrīvotajās Irākas ziemeļu pilsētās ar improvizētajām sprāgstierīcēm, kuras izmantotas kā tradicionālās mīnas, nosegti veseli lauki, skaidro Lefs. Tieši spridzekļi ir vainojamai pie lielas daļas kurdu zemessardzes zaudējumu, jo tai nav īstas stratēģijas, izņemto atrakšanu, kā tikt ar šiem draudiem galā, norāda Lefs.

Vēstīts, ka pašdarināti spridzekļi un mīnētas automašīnas apgrūtināja Irākas armijas un šiītu brīvprātīgo ofensīvu pret kaujinieku pārņemto Tikrītu.

"Islāma valsts" ir spējīga sarīkot arī lielākus sprādzienus – par to liecina viņu propagandas video, kurā nofilmēta senās asīriešu pilsētas Nimrūdas uzspridzināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!