Foto: AP/Scanpix

Nemiernieku kaujinieku grupējums M23 ir sasniedzis Kongo Demokrātiskās Republikas (DR) austrumos esošo pilsētu Gomu, ieņemot tās lidostu, atsaucoties uz saviem korespondentiem, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

BBC vēsta arī par nelielām apšaudēm un nemiernieku bruņotā transporta virzīšanos pa ceļu, kas ved uz lidostu. Savukārt nemiernieku komandieris jau paziņojis, ka tagad Gomas lidosta ir nonākusi viņu kontrolē. To, ka lidostā ir ienākuši nemiernieku kaujinieki, BBC apstiprinājuši arī vietējie iedzīvotāji.


Daži avoti ANO raidsabiedrībai apliecinājuši, ka notikušais ir nopietns pavērsiens.

Jau vēstīts, ka kaujinieku grupējums M23, dodoties uz Gomu, pirmdien izvirzīja ultimātu valdību atbalstošajiem spēkiem 24 stundu laikā pamest pilsētu un sākt sarunas. Valdība ultimātu noraidījusi, solot pilsētu aizstāvēt.

M23 nemiernieki, kuri aprīlī sāka bruņoto sacelšanos, ceturtdien sāka kaujas ar valdības spēkiem.

Iepriekš ANO Drošības padome stingri nosodīja Kongo Demokrātiskās Republikas (DR) kaujinieku uzbrukumus valsts austrumos un pieprasīja pārtraukt grupējuma M23 virzīšanos uz provinces galvaspilsētu Gomu.

Tutsi etniskās grupas vadītais nemiernieku grupējums M23, kurš bruņoto sacelšanos sāka aprīlī, jau jūlijā sāka ieņemt pozīcijas pie Gomas pilsētas. ANO un Kongo apsūdz Ruandu nemiernieku atbalstīšanā. Ruanda šīs apsūdzības noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!