Virsnieki armijas bāzē netālu no Madagaskaras galvaspilsētas Antananarivo ir sadumpojušies un atteikušies pildīt valdības pavēles, pirmdien ziņo BBC.
Virsnieku grupa paziņojuši, ka turpmāk viņi pakļausies opozīcijas līderim, bijušajam Antananarivo mēram Andrijam Radžoelinam.

"Mēs vairs nepildīsim pavēles no augšas, bet sekosim savām sirdīm. Mēs esam apmācīti, lai apsargātu īpašumu un pilsoņus, nevis, lai šautu uz cilvēkiem. Mēs esam vienoti ar tautu," paudis kāds no dumpīgajiem karavīriem.

Jau kopš šā gada sākumā Madagaskarā risinās sīva cīņa par varu starp valsts prezidentu Marku Ravalomananu un Radžoelinu. Tiktāl dažādās protesta akcijās un demonstrācijās bojā gājuši jau 100 cilvēki. Pēdējās dienās valsts drošības spēki izmantoti, lai novērstu vairākus opozīcijas masu pasākumus, kas izraisīja sadursmes starp valdības pārstāvjiem un demonstrantiem.

Pirms nedēļas drošības dienesti mēģināja apcietināt Radžoelinu, kurš apsūdzēja valsts galvu opozīcijas prasību neievērošanā un aicināja iedzīvotājus iziet ielās. 34 gadus vecais bijušais dīdžejs un opozīcijas vadonis pasludinājis sevi par valsts galvu un izveidojis savu valdību.

Savukārt likumīgais valsts prezidents Ravalomanana noraida apsūdzības savu pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un ir paziņojis, ka paliks amatā līdz prezidenta pilnvaru termiņa beigām 2011. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!