Foto: AP/Scanpix

Tūkstošiem cilvēku svētdien Spānijas galvaspilsētas Madrides ielās piedalījās gājienā, lai protestēti pret valdības plānotajiem taupības pasākumiem, pieaugot bažām par iespējamo Spānijas nepieciešamību lūgt finanšu palīdzību valsts ekonomikas glābšanai.

"Nekādu bezdarbu, nekādu taupību.. Tas izpostīs valsti, mums tas ir jāaptur," bija rakstīts uz plakāta arodbiedrību un kreisā spārna politisko spēku organizētajā protesta akcijā.

Pūlis nesa plakātus, uz kuriem bija attēlotas šķēres un rakstīts "Nē!", simboliski norādot uz valsts budžeta izdevumu samazinājumu, kas ietekmējis daudzus Spānijas iedzīvotājus.

Spānijas lielākās arodbiedrības UGT un CCOO ir aicinājušas rīkot protesta akcijas 57 valsts pilsētās, bet 14.novembrī ir plānots ģenerālstreiks. Šajā dienā pret taupības pasākumiem protesti plānoti arī Spānijas kaimiņvalstī Portugālē.

Partneri Eiropas Savienībā (ES) izdara spiedienu uz Spānijas premjerministru Mariano Rahoju, samazināt valsts budžeta deficītu līdz 6,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) šogad, līdz 4,5% no IKP nākamgad un 2,8% no IKP 2014.gadā.

Kopumā trīs gados Spānijas budžeta izdevumus plānots samazināt par 150 miljardiem eiro (105 miljardiem latu). Jaunāko taupības pasākumu vidū ir arī pievienotās vērtības nodokļa palielināšana, kas spēkā stājās 1.septembrī.

Pieaugot spiedienam par ārēju palīdzību Spānijas nacionālā banka ir brīdinājusi, ka valsts var neizpildīt budžeta deficīta samazinājuma mērķi un nākamgad ieslīgt dziļākā ekonomikas recesijā nekā tiek prognozēts.

Jaunākie taupības pasākumi paredz valsts sektorā strādājošo algu samazinājumu un citus taupības pasākumus, tostarp PVN paaugstināšanu līdz 21% pretstatā līdzšinējiem 18%, savukārt pazeminātā PVN likme, kas tiek piemērota pārtikai un vairākiem citiem produktiem un precēm, celsies no 8% līdz 10%. Īpašā 4% PVN likme, kuru piemēro maizei, netiks mainīta.

Jaunākie statistikas dati liecina, ka bezdarba līmenis Spānijā sasniedzis 24,63% darbspējīgo valsts iedzīvotāju, īpaši smagi bezdarbs skāris jauniešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!