Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas Augstākā tiesa lēmusi par sliktu Nikolasa Maduro Venecuēlas valdībai, kura vēlas atgūt Anglijas bankā (BoE) glabāto zeltu viena miljarda dolāru vērtībā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lielbritānijā glabātās Venecuēlas zelta rezerves Anglijas banka ir iesaldējusi, kopš pret Maduro valdību ir vērstas ASV un britu sankcijas.

Maduro valdība, kas cieš no līdzekļu trūkuma, pieprasīja zeltu, lai finansētu cīņu pret Covid-19 pandēmiju. Savukārt Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido, kurš pērn sevi pasludināja par pagaidu prezidentu, pieprasīja neizsniegt naudu Maduro valdībai, apgalvojot, ka tā tiks izmantota koruptīviem mērķiem.

BoE līdz ar to lūdza Augstāko tiesu izšķirt, kuru no prasībām atzīst britu valdība. Un tiesa secināja, ka Londona nepārprotami ir atzinusi Gvaido par Venecuēlas prezidentu, tāpēc Maduro valdības prasība nav apmierināma.

Maduro kontrolētās Venecuēlas Centrālās bankas juristi sola angļu tiesas lēmumu pārsūdzēt.

2018. gadā Maduro tika ievēlēts uz otro sešu gadu prezidentūras termiņu, taču vairums opozīcijas partijas vēlēšanas boikotēja un neatzina. Vēlēšanas neatzina arī opozīcijas kontrolētā Nacionālā asambleja, kas Maduro nosauca par varas uzurpatoru.

Atsaucoties uz konstitūciju par rīcību šādās situācijās, kad valstī nav leģitīmi ievēlēta prezidenta, par pagaidu prezidentu sevi pasludināja Nacionālās asamblejas līderis Huans Gvaido.

Gvaido par prezidentu atzinušas vairāk nekā 50 valstis, savukārt Maduro, kura pusē ir Krievija un Ķīna, no varas atkāpties negrasās. Viņš joprojām kontrolē policiju un armiju, kā arī Centrālo vēlēšanu komisiju un Augstāko tiesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!