Foto: AFP/Scanpix

Īpašas pilnvaras korupcijas un “ekonomisko sabotāžu” apkarošanai sev piešķirt parlamentā otrdien lūdzis Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro, vēsta raidsabiedrība BBC.

Īpašais dekrēts, par kuru parlaments balsos nākamajā nedēļā, piešķirtu prezidentam plašākas pilnvaras. Šādu savas varas paplašinājumu četras reizes ir izmantojis Maduro priekštecis valsts galvas krēslā – Ugo Čavess.

Venecuēla saskaras ar pārtikas un ikdienā nepieciešamo preču trūkumu, elektrības padeves pārtraukumiem un lielas inflācijas.

Trīs stundas garajā uzrunā parlamentam Maduro īpašās pilnvaras nosauca par valsts sociālistiskās revolūcijas “dzīvības vai nāves jautājumu”.

“Ja korupcija turpinās izplatīties un nostiprināt savu postošo kapitālisma loģiku, te vairs nebūs sociālisma,” brīdināja prezidents, solot izskaust korupciju visās jomās, nežēlojot arī valdošās sociālistu partijas biedrus.

Opozīcija tikmēr ir nobažījusies, ka pilnvaras prezidents izmantos jebkādas pretestības izskaušanai, bet nenesīs reālu labumu ekonomikai.

Lai gan Venecuēlā ir milzīgi naftas krājumi, valsts cieš no Latīņamerikā lielākās inflācijas, lēnas izaugsmes un preču nepietiekamības.

Valsts pagājušajā mēnesī piedzīvoja elektroenerģijas padeves atslēgšanos, kas skāra divas trešdaļas teritorijas. Prezidents tajā vainoja “opozīcijas sabotāžu”, kamēr kritiķi norādīja uz nepietiekamo infrastruktūras uzturēšanu.

Savukārt hroniskajā pirmās nepieciešamības preču trūkumā Maduro valdība apsūdz negodīgus tirgotājus, kas mēģinot graut tās kreisi noskaņoto politiku.

Savu vajadzību apmierināšanai Venecuēla paļaujas uz importu, bet valūtas kontrole ir spēcīgi iedragājusi Venecuēlas spēju samaksāt par ārzemju precēm. Papildus situāciju pasliktina sociālistu realizētā cenu kontrole, kas neveicina vietējo ražošanu.

Iepriekšējā prezidenta Čavesa sociāli orientētā politika ir uzlabojusi daudzu venecuēliešu dzīves līmeni, bet nav risinājusi ekonomikas strukturālās problēmas, ir atzinis valsts finanšu ministrs Nelsons Merentess.

Čavesa sekotājs Maduro ir solījis turpināt sava priekšgājēja iesākto kursu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!