Foto: AFP/Scanpix/LETA

Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro Sociālistiskā partija un tās sabiedrotie pirmdien paziņojuši par uzvaru parlamenta - Nacionālās asamblejas - vēlēšanas, ko lielākās opozīcijas partijas boikotēja.

Uzvara svētdien notikušajās vēlēšanās nodrošina Maduro Sociālistiskajai partijai kontroli pār vienīgo institūciju, ko līdz šim kontrolēja opozīcija. "Mēs esam atguvuši Nacionālo asambleju ar Venecuēlas tautas vairākuma balsu. Tā ir diža uzvara bez šaubām par demokrātiju," uzrunā televīzijā paziņoja Maduro.

Sociālistiskā partija un sabiedrotie vēlēšanās izcīnījuši 67% vietu parlamentā, paziņoja Venecuēlas Nacionālās vēlēšanu padomes prezidente. Vēlēšanās piedalījās 31% no 20 miljoniem reģistrēto vēlētāju.

Pašreizējā Nacionālas asamblejas sasaukuma spīkers ir opozīcijas līderis Huans Gvaido, kurš 2019.gada janvārī pasludināja sevi par Venecuēlas pagaidu prezidentu, un viņu par tādu ir atzinušas vairāk nekā 50 valstis, arī ASV. Reālā vara gan atrodas Maduro rokās, un viņu atbalsta arī bruņotie spēki.

Opozīcijas disidenti, kas kritizēja Gvaido aicinājumu uz vēlēšanu boikotu, vēlēšanās piedalījās, kaut arī paši tika pelti, ka tādējādi nodrošina leģitimitāti Maduro. Spīkera amatu, uz kā bija balstīta Gvaido leģitimitāte, jaunajā sasaukumā viņš zaudēs. Rezultātā arī viņa starptautiskie atbalstītāji būs spiesti pārskatīt savu nostāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!