Foto: EPA/Scanpix/LETA

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro paziņojis, ka ir gatavs dialogam ar visiem politiskajiem spēkiem. Savukārt viņa sāncensis, sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju pasludinājušais parlamenta spīkers Huans Gvaido, uzstāj, ka Maduro var cerēt tikai uz amnestiju.

Intervijā, kas piektdien publicēta laikrakstā "El Universal", Maduro aicināja opozīcijas spēkus iesaistīties ar viņu nacionālajā dialogā.

Meksika un Urugvaja aicinājušas pretējās uz puses uz dialogu un piedāvājušas kļūt par starpniekiem.

Savukārt Gvaido telekanālam "Univision" norādīja, ka Maduro varas nodošanas gadījumā var cerēt tikai uz amnestiju. Visi, kas ir gatavi nostāties konstitūcijas pusē un atjaunot konstitucionālo kārtību, var rēķināties ar atbrīvošanu no soda, sacīja Gvaido. Viņš arī aicināja savus atbalstītājus turpināt cīņu, līdz Maduro nebūs piekritis rīkot jaunas vēlēšanas.

"Tie, kas šodien ir uzurpējuši varas simbolus, uzskata, ka mēs piekusīsim," piektdien uzrunājot pūli Karakasā, sacīja Gvaido, paziņojot, ka mītiņi un demonstrācijas tiks rīkoti arī nedēļās nogalē un jaunnedēļ. "Šeit neviens nepiekūst, šeit neviens nepadodas," viņš solīja.

Jau vēstīts, ka Gvaido šonedēļ pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju.

ASV, Kanāda un vairāk nekā desmit Latīņamerikas valstis jau ir atzinušas Gvaido par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Savukārt Meksika un Kuba ir valstu vidū, kas Maduro joprojām atzīst par Venecuēlas valsts galvu. Maduro negrasās atteikties no varas un uzstāj, ka ir demokrātiski ievēlēts uz otru prezidentūras termiņu. Venecuēlas armijas vadība ir paziņojusi, ka atbalsta Maduro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!