Pēdējā Portugāles kolonija Makao pusnaktī uz pirmdienu (svētdienas vakarā pēc Latvijas laika) tika nodota Ķīnas pārvaldē. Vēsturiskajos varas nodošanas pasākumos piedalījās Ķīnas prezidents Dzjans Dzemiņs un Portugāles prezidents Žorže Sampaiju.
Svinīgā ceremonijā pēdējoreiz tika nolaists Portugāles karogs un to tieši pusnaktī nomainīja Ķīnas karogs. Karogu maiņu pavadīja no 100 valstīm uzaicināto 2500 viesu aplausi.

Makao gandrīz 450 gadus bija Portugāles priekšpostenis Āzijā un daļa no kādreiz plašās Portugāles koloniālās impērijas.

Makao tika nodota Ķīnai saskaņā ar "vienas valsts - divu sistēmu" modeli, kas tika izmantots, kad 1997.gada jūlijā Ķīna atjaunoja savu suverenitāti bijušajā Lielbritanijas kolonijā Honkongā.

Ķīnas komunistiskā vadība uzskata to par lielu soli ceļā uz galīgo mērķi - atkalapvienošanos ar Taivānu, kas kopš 1949. gada neatrodas Pekinas valdības kontrolē.

""Vienas valsts - divu sistēmu" jēdziena īstenošana Honkongā un Makao ir spēlējusi un turpinās spēlēt svarīgu parauglomu Taivānas jautājuma atrisināšanai," sacīja Dzjans.

"Ķīnas valdība un tauta ir pārliecinātas un spējīgas drīz atrisināt Taivānas jautājumu un panākt pilnīgo valsts atkalapvienošanos," viņš uzsvēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!