Drīz pēc tam, kad Horvātija iesniedza pieteikumu par pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), Maķedonija pirmdien paziņoja, ka tā šādu pieteikumu iesniegs šogad, bet nedaudz vēlāk.
"Es neredzu nekādus šķēršļus," teica Maķedonijas ārlietu ministre Ilinka Mitreva pēc sarunām ar ES ministriem Briselē. Tomēr viņa neminēja konkrētu datumu, kad šāds pieteikums varētu tikt iesniegts.

Horvātijas premjerministrs Ivica Račans pagājušajā nedēļā oficiāli iesniedza Atēnām savas valsts pieteikumu par pievienošanos ES. ES amatpersonas pozitīvi novērtēja šo iesniegumu, taču Horvātija tika brīdināta, ka faktiskā dalība būs atkarīga no sadarbības ar kara noziegumu tribunālu Hāgā.

Pirmdienas sarunu laikā Briselē Horvātijas ārlietu ministrs Tonino Picula žurnālistiem paziņoja, ka Zagreba sadarbojas ar Starptautisko kara noziegumu tribunālu. "Mums tas ir svarīgi (..), mēs zinām, kas tiek likts uz spēles," viņš teica.

Horvātijas un Maķedonijas plāni par dalību ES liecina par "savienības stiprumu", uzskata Grieķijas ārlietu ministrs Georgs Papandreu. Grieķija patlaban rotācijas kārtībā ir ES prezidējošā valsts.

ES valdības jau sen uzskata, ka visas Rietumbalkānu valstis var cerēt uz pievienošanos savienībai, taču vienīgi pēc tam, kad tās būs panākušas atbilstību bloka stingrajiem dalības standartiem. Sadarbība ar Hāgas tribunālu tiek uzskatīta par galveno noteikumu šo valstu dalībai Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!