Maķedonijas lielāko politisko partiju līderi otrdien vienojās par nacionālās vienotības koalīcijas izveidošanu un pirmstermiņa vēlēšanām, lai izbeigtu etnisko albāņu nemierus, paziņoja valdības preses sekretārs Antonio Milososkis.
Valdībā tiks iekļautas visas galvenās maķedoniešu un etnisko albāņu partijas, lai cīnītos ar bruņoto sacelšanos, kas draud sašķelt šo multietnisko Balkānu valsti, teica Milososkis.

Valdību veidos pašreizējās koalīcijas partijas - premjerministra Ļubčo Georgijevska VMRO-DPMNE, Albāņu demokrātiskā partija (ADP) un Liberālā partija (LP) - kā arī galvenās opozīcijas partijas - Sociāldemokrātiskā savienība (SDS) un etnisko albāņu Partija demokrātiskam uzplaukumam.

Turklāt Maķedonijā paredzēts rīkot pirmstermiņa vēlēšanas, kam jānotiek līdz 27.janvārim, nevis 2002.gada rudenim, kā bija plānots agrāk, sacīja Milososkis.

Lēmums par jaunas plašākas koalīcijas izveidošanu un pirmstermiņa vēlēšanām pieņemts laikā, kad Skopje cenšas likvidēt etnisko albāņu nemiernieku kustības izraisītās bruņotās sadursmes Maķedonijas ziemeļos, Kosovas un Serbijas pierobežā.

Vienošanās par koalīcijas izveidi panākta pēc sarunām, kas sarīkotas pēc NATO ģenerālsekretāra Džordža Robertsona un ES ārējās un drošības politikas augstā pārstāvja Havjera Solanas iniciatīvas viņu vizītes laikā Skopjē.

Albāņu Partija demokrātiskam uzplaukumam, kas ir galvenā etnisko albāņu opozīcijas partija, sākotnēji bija gatava pievienoties koalīcijai tikai ar noteikumu, ka Maķedonijas armija izsludinās vienpusēju pamieru un pārtrauks apšaudīt ciemus valsts ziemeļos, kur nocietinājušies nemiernieki.

Pēc Maķedonijas aizsardzības ministra Georga Trendafilova teiktā, otrdien apšaude tika atsākta, taču aculiecinieki netālu no Vakčinces sacīja, ka apšaude vairs nav bijusi tik intensīva kā iepriekšējo piecu dienu laikā.

Etnisko albāņu nemiernieki draud, ka konflikts netiks izbeigts tikmēr, kamēr viņi netiks iesaistīti politiskajā procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!