Foto: DELFI
Strīds starp Maķedonijas valdību un opozīcijas partijām par dažu opozīciju atbalstošo mediju iesaldētajiem banku kontiem ir izraisījis politisko krīzi valstī un var beigties ar pirmstermiņa vēlēšanām jau šogad.

Rietumvalstu diplomāti bažījas - ja ātri netiks sāktas politisko spēku sarunas, politiskā krīze var pāraugt lielākos pret valdību vērstos protestos, kas kavētu to reformu īstenošanu, kas nepieciešamas, lai valsts tuvotos Eiropas Savienībai un NATO.

"Vašingtonā un Briselē skan trauksmes zvani, aģentūrai "Reuters" atzina kāds Rietumu diplomāts Skopjē. "Šīs zīmes rada bažas. Līderiem vajadzētu nekavējoties sākt sarunas un mēģināt atrisināt situāciju," viņš piebilda.
Maķedonijas opozīcijas partijas pirms divām nedēļām pameta parlamentu, piesakot beztermiņa boikotu, tādā veidā protestējot pret tiesas lēmumu iesaldēt ietekmīgākā telekanāla "A1 TV" un trīs laikrakstu banku kontus.

Maķedonijas opozīcijas līderi apgalvo, ka vēršanās pret svarīgajiem medijiem notikusi politisku motīvu dēļ. Savukārt valdības pārstāvji paskaidroja, ka tas ir bijis neatkarīgs tiesas lēmums, kas saistīts ar izmeklēšanu par krāpšanos ar nodokļiem. Kopš tiesas lēmuma pasludināšanas "A1 TV" savas programmas pārraida tiešraidē no ielas pie valdības ēkas.

Pirmdien notikušās sarunas starp politisko spēku līderiem beidzās bez rezultāta. Opozīcija pieprasa, lai valdība garantē "A1 TV" iespējas strādāt normālā režīmā, pieņem ātras tiesiskās reformas un piekrīt jaunam vēlēšanu likumam.

Otrdien Maķedonijas tiesa nolēma atsaldēt "A1 TV" banku kontus, tomēr vēl nav skaidrs, vai šis lēmums liks opozīcijas partijām atgriezties parlamentā.

Opozīcijas galvenā prasība ir pirmstermiņa vēlēšanas, kam valdība līdz šim nav piekritusi, tomēr vairāki valdības pārstāvji atzinuši, ka netiek izslēgta iespēja, ka vēlēšanas varētu notikt jau šogad.

Rietumvalstu diplomāti Skopjē atzīst, ka ir mazas iespējas, ka Maķedonijai draudētu Ēģiptes scenārijs, kur jau divas nedēļas notiek plaši protesti, kuros pieprasa prezidenta Hosnī Mubaraka atkāpšanos.
Tomēr netiek izslēgta iespēja, ka politiskās krīzes padziļināšanās var izraisīt iedzīvotāju nemierus arī šajā Balkānu valstī.

Maķedonija ir Eiropas Savienības kandidātvalsts, tomēr iestāšanās sarunas jau vairākus gadus apgrūtina strīds ar Grieķiju par Maķedonijas nosaukumu. Arī sarunas par dalību NATO negatīvi iespaido šis pats apstāklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!