Foto: Reuters/Scanpix

Otrdien Maķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs ierosinājis četrus iespējamos jaunos nosaukumus, lai nokārtotu desmitgades ilgu strīdu ar savu kaimiņvalsti Grieķiju par nosaukumu "Maķedonija", ziņo "Politico".

Atēnas apgalvo, ka par vārdu "Maķedonija" ir teritoriāla pretenzija, jo Grieķijas ziemeļu provinci arī sauc par Maķedoniju.

Zaevs aģentūrai "Reuters" atklājis, ka ieteikumi ir Ziemeļu Maķedonijas Republika, Augšējās Maķedonijas Republika, Vardaras Maķedonijas Republika un Maķedonijas Republika.

Bijušās Dienvidslāvijas republikas Apvienoto Nāciju Organizācijas oficiāli atzītais nosaukums ir Bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika. Maķedonija cer, ka, pievienojot ģeogrāfisko kvalifikāciju, šī atšķirība būs skaidrāka.

Grieķija un Maķedonija janvārī vienojās atjaunot sarunas par strīdu, kas ir atturējusi Maķedoniju no iestāšanās NATO un ES. Abās organizācijās Grieķijai, tāpat kā jebkurai citai dalībvalstij, ir veto tiesības jautājumos par kādas valsts uzņemšanu.

Maķedonija cer, ka konfliktu ar Grieķiju var atrisināt pirms jūnijā plānotās ES sanāksmes un NATO samita Jūlijā.

Jau ziņots, ka iepriekš Zaevs paudis Maķedonijas gatavību piekāpties, lai atrisinātu strīdu ar Grieķiju par Maķedonijas nosaukumu. Maķedonijas premjers žurnālistiem paziņoja, ka valdība ir gatava papildināt valsts nosaukumu ar ģeogrāfisku apzīmējumu. Plašāk paskaidrot Zaevs atteicās, norādot, ka viņš nevēlas kaitēt notiekošajām sarunām ar Grieķiju par šo jautājumu.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu pastāv kopš 1991. gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas, un ir saindējis kaimiņattiecības ar Grieķiju. Grieķija liedz šai valstij tiesības saukties par Maķedoniju, kas ir arī Grieķijas ziemeļu reģiona nosaukums. Šī strīda dēļ Grieķija ir bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties ES un NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!