Maķedonijas valdība pirmdien paziņoja par nelielu NATO drošības spēku paturēšanu valstī ar mērķi nodrošināt miera līguma ar etnisko albāņu kaujiniekiem izpildi pēc tam, kad būs beidzies pašreizējais NATO spēku pilnvaru termiņš.
Agrāk Skopje noraidīja NATO spēku klātbūtnes paildzināšanu, bažījoties, ka tie varētu sašķelt Maķedoniju divās etniskās daļās, un diplomāti uzskata, ka šis lēmums liecina par būtiskām izmaiņām pēc piektdien notikušajām sarunām ar NATO ģenerālsekretāru Džordžu Robertsonu.

Prezidenta Borisa Trajkovska padomnieks paziņoja, ka Nacionālā drošības padome, ko veido galvenie ministri, ir apstiprinājusi nelielu NATO spēku izvietošanas mandātu, lai aizsargātu Eiropas valstu novērotājus, kas seko valsts reintegrācijas procesam.

"Tā vienojās, ka prezidents Trajkovskis nosūtīs vēstuli NATO, kurā Maķedonija paudīs gatavību atbalstīt nelielu NATO misiju, un sīkāka vienošanās par to vēl tiks izstrādāta," sacīja prezidenta padomnieks drošības jautājumos Nikola Dimitrovs.

Rietumi ir noraizējušies, ka abu pušu ekstrēmisti varētu atsākt konfliktu, ja NATO spēki, kas šobrīd savāc ieročus no kaujiniekiem, atstās Maķedonijas teritoriju pēc līguma termiņa izbeigšanās 26.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!