Maķedonijas valdības amatpersonas, etnisko albāņu līderi un rietumvalstu īpašie miera sūtņi sestdien Ohridā sāka miera sarunas, lai beigtu piecus mēnešus ilgušo etnisko albāņu sacelšanos.
Sarunās piedalās Maķedonijas prezidents Boriss Trajkovskis, premjerministrs Ļubčo Georgijevskis un divu lielāko etnisko albāņu partiju pārstāvji, kā arī ES īpašais sūtnis Fransuā Lotārs un ASV īpašais sūtnis Džeimss Perdjū.

Puses centīsies panākt vienošanos, kas dos etniskajiem albāņiem lielāku autonomiju Maķedonijas reģionos, kur iedzīvotāju vairākums ir albāņi, tajā pašā laikā nemazinot multietniskās Maķedonijas suverenitāti.

Albāņu galvenā prasība ir, lai albāņu valodu līdz ar maķedoniešu valodu atzītu par valsts valodu. Maķedonijas valdība līdz šim šo prasību noraidījusi, bažījoties, ka tas ļaus "de facto " izveidot etnisko albāņu valsti Maķedonijas ziemeļos.

Miera sarunām tuvu stāvoša amatpersona aģentūrai AFP teica, ka vienošanos droši vien neizdosies panākt sestdien, tāpēc sarunas varētu ilgt visu nedēļas nogali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!