Foto: AP/Scanpix

Maķedonijas premjerministrs Nikola Grujevskis ceturtdien paziņoja par savu atkāpšanos un izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas, kas notiks aprīlī.

Vēlu vakarā uzstājoties ar uzrunu televīzijā, Grujevskis paziņoja, ka piektdien iesniegs demisijas rakstu parlamenta spīkeram, uzstājot, ka vēlēšanām jānotiek, kā paredzēts, 100 dienu laikā pēc viņa atkāpšanās, lai gan opozīcija uzstāj, ka tās būtu jārīko vēlāk.

"Vēlēšanām jānotiek 24.aprīlī, un tagad ir laiks pildīt šīs saistības," kas izriet no valdības un opozīcijas vienošanās, kura tika panākta ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību, norādīja premjers.

Pagaidām nav zināms, kas tiks iecelts par valdības vadītāja pienākumu izpildītāju, kuram būs jāveic vēlēšanu sagatavošana.

Neskatoties uz to, Grujevska atkāpšanās varētu pielikt punktu politiskajai krīzei, kas jau mēnešiem ilgu pārņēmusi Maķedoniju.

Grujevska pārstāvētā konservatīvā partija VMRO-DPMNE (Iekšējās Maķedonijas revolucionārā organizācija - Maķedonijas Nacionālās vienotības demokrātiskā partija) uzvarēja 2014.gadā notikušajās vēlēšanās, taču opozīcijā esošā Maķedonijas Sociāldemokrātiskā savienība (SDSM) vēlēšanu rezultātus neatzina un boikotēja parlamenta darbu.

Krīze vēl vairāk padziļinājās, kad SDSM apsūdzēja valdību par aptuveni 20 000 cilvēku, tostarp politiķu un žurnālistu, sarunu noklausīšanos. Vienlaikus opozīcija paziņoja, ka noklausīto sarunu ieraksti atklāj visaugstākā līmeņa korupciju.

Savukārt valdība apsūdzēja SDSM līderi Zoranu Zajevu spiegošanā un mēģinājumos destabilizēt valsti.

Piektdien Maķedonijā paredzēta ES paplašināšanās komisāra Johanesa Hāna vizīte. Viņš tiksies gan ar Grujevski, gan ar opozīcijas līderiem, lai apspriestu politiskā noregulējuma vienošanās izpildes gaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!