Foto: AP/Scanpix

Maķedonijas prezidents Ģorge Ivanovs piektdien atcēlis iepriekš izsludināto amnestiju 22 politiķiem, kuri iesaistīti plašā korupcijas un noklausīšanās skandālā.

Ivanovs aprīlī negaidot paziņoja, ka aptur izmeklēšanu pret kopumā 56 cilvēkiem, kas iesaistīti šajā skandālā. Prezidenta lēmums izprovocēja plašus protestus visā valstī un izpelnījās starptautisku nosodījumu.

"Es esmu pieņēmis lēmumu anulēt apžēlošanu visām 22 politiski aktīvajām personām," tiešraidē nacionālajā televīzijā paziņoja Ivanovs, bet konkrētus vārdus nenosauca.

Domājams, ka šajā sarakstā būs iekļauts arī prezidenta sabiedrotais, bijušais premjerministrs un valdošās partijas VMRO-DPMNE līderis Nikola Grujevskis.

Politiskā krīze Maķedoniju pārņēma pagājušajā gadā, kad opozīcijā esošie sociāldemokrāti (SDSM) apsūdzēja Grujevski par 20 000 cilvēku, tostarp politiķu un žurnālistu, sarunu noklausīšanos. Vienlaikus opozīcija apgalvoja, ka šo sarunu ieraksti apliecina visaugstākā līmeņa korupciju.

Skandāls izraisīja plašas demonstrācijas gan pret Grujevska valdību, gan tās atbalstam, un Eiropas Savienība (ES) iejaucās, lai risinātu sarunas par situācijas noregulējumu.

Taču Ivanova negaidītā apžēlošana atkal padziļināja krīzi, izprovocējot jaunas demonstrācijas.

Prezidenta lēmumu nekavējoties nosodīja visas Maķedonijas politiskās partijas, ASV un ES, kas uzstāja, ka šī amnestija ir nekavējoties jāatceļ.

Maķedonijas parlaments pagājušajā nedēļā nobalsoja par 5.jūnijā paredzēto pirmstermiņa parlamenta vēlēšanu atlikšanu pēc tam, kad vairums partiju nolēma tās boikotēt. Vēlēšanām bija jāpieliek punkts politiskajai krīzei valstī.

Jauns vēlēšanu datums vēl nav noteikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!