ASV prezidenta amata kandidāti Džons Makeins un Baraks Obama otrdienas debatēs vairākkārt strīdējās par finanšu krīzi, taču centās demonstrēt vēlētājiem, ka viņiem rūp amerikāņu bažas par ekonomiku.
Republikāņu un demokrātu kandidāti savās otrajās debatēs tikās pēc vairāku dienu savstarpējiem apvainojumiem un uzbrukumiem vēlēšanu kampaņā.

Tā kā aptaujas joprojām liecina, ka Obama ir vadībā, Makeins izjūt lielu spiedienu panākt jaunu impulsu savu atbalstītāju vairošanā.

Debates Našvilā notika tā sauktajā pilsētnieku sapulces formātā, kas ļāva ikvienam klātesošajam Belmontas universitātē tieši vai televīzijas skatītājam ar interneta starpniecību kandidātiem uzdot jautājumus par jebkuru tēmu.

Abi kandidāti kāpa uz skatuves platiem smaidiem un sirsnīgi sarokojās pirms debatēm.

Tomēr saspīlējums bija skaidri jūtams, abiem senatoriem savas atbildes papildinot ar savstarpējiem uzbrukumiem par otra piedāvājumiem un pagātni.

Makeins, kurš izpelnījies plašu kritiku par neskatīšanos uz savu pretinieku pirmajās debatēs, šajā raundā atkārtotu ļāva izjust savu nepatiku pret pretinieku, kas sagaidāms atkal izraisīs plašas debates.

Republikāņu senators paziņoja, ka viņš balsoja pret enerģētikas likumu, kurā bija iekļautas nodokļu atlaides lielajām naftas kompānijām. "Jūs zināt, kurš balsoja par to? Tas tur," izteicās Makeins asā komentārā, kas bija vērsts pret Obamu.

Makeins arī asi vērsās pret Obamas ierosinājumiem par nodokļiem. "Mēģināt izprast Senatora Obamas dažādos nodokļu politikas piedāvājumus ir kā mēģināt pienaglot želeju pie sienas."

Savukārt Obama vairākkārt demonstratīvi "laboja" Makeina interpretācijas par viņa pagātni un piedāvājumiem, un saistīja Makeinu ar nepopulārā ASV prezidenta Džordža Buša ekonomisko mantojumu.

"Es uzskatu, ka šis ir galīgais spriedums prezidenta Buša pēdējos astoņus gadus virzītajām un Džona Makeina atbalstītajām neveiksmīgajām ekonomikas politikām," norādīja Obama.

Makeins izklāstīja savu plānu pašreizējās finanšu krīzes risināšanai, solot pārpirkt sliktos kredītus ASV un veikt atkārtotas pārrunas par aizdevumiem, kas zaudējuši vērtību, lai nodrošinātos, ka mājokļu kredītu krīzē ierautie iedzīvotāji nezaudē savas mājas.

Abi kandidāti izteikti centās runāt tieši ar skatītājiem, šķērsojot ar sarkano paklāju klāto skatuvi, lai atrastos dažu pēdu attālumā no jautājuma uzdevēja.

"Es saprotu jūsu sašutumu un cinismu," sacīja Obama, skatoties acīs jautājumus uzdevušajiem vēlētājiem.

Abi konkurenti jau no paša sākuma savas atbildes papildināja savstarpējiem uzbrukumiem, bet arī centās savu runas toni un ķermeņa valodu saglabāt pozitīvu.

Makeins apsūdzēja Obamu, ka viņš kampaņā izmanto problēmas ar hipotēku gigantiem "Fannie Mae" un "Freddie Mac", kurus pārņēma ASV valdība, lai paglābtu bankas no sabrukuma.

Jaunākās aptaujas apliecina Makeina apdraudējumu. Obama nacionālā mērogā ir vadībā par deviņiem procentpunktiem, kā arī palielinājis savu pārsvaru svarīgākajos izšķirošajos štatos.

Līdz ar straujo vēlēšanu tuvošanos, Makeina kampaņa debatēs mainīja taktiku, asi kritizējot Obamas raksturu un norādot, ka viņam nav tuvas Amerikas pamatvērtības.

Republikāņu uzbrukumus Obamam vadīja Makeina viceprezidenta amata kandidāte Sāra Peilina, paziņojot, ka Ilinoisas senators "biedrojas ar teroristiem" saistībā ar viņa pazīšanos ar pedagoģijas profesoru Viljamu Ajersu, kurš Vjetnamas kara laikā bijis kreisi radikālajā teroristiskajā organizācijā, kas pazīstama ar nosaukumu "Weather Underground".

Tikmēr Obamas kampaņas organizatori atbildējuši ar apsūdzībām, ka Makeinam ir vienaldzīga globālā finanšu krīze un ka Arizonas senators mēģina novērst uzmanību no saviem apšaubāmajiem ekonomiskajiem darījumiem pagātnē, īpaši no banku skandāla, kurā viņš bija iesaistīts pirms 20 gadiem.

"Ja Džons Makeins vēlas raksturu debates, esmu priecīgs sagādāt šādas debates, jo Makeina kunga vēsture, neskatoties uz to, ka pats viņš sevi dēvē par disidentu, patiesībā atklāj, ka viņš pastāvīgi bijis tas, kurš paļaujas uz lielo naftas [kompāniju] un lielo korporāciju lobistiem," intervijā televīzijas kanālam CNN sacīja Obama.

"Viena no lietām, ko esam darījuši visu šīs kampaņas laiku, - nekad neesam situši pirmo pliķi. Taču mēs sitīsim pēdējo," turpināja Ilinoisas senators.

Tikmēr aptaujas liecina, ka Obamam ir pārliecinošs pārsvars pār Makeinu. Saskaņā ar televīzijas kanāla CNN un sabiedriskās domas pētniecības organizācijas "Opinion Research Corporation" otrdien publiskotajiem aptaujas datiem par Ilinosas senators gatavi balsot 53% amerikāņu, kamēr viņa Arizonas kolēģi atbalsta tikai 45% respondentu.

Savukārt "Gallup" veiktā aptaujā Obamam atbalstu pauda 51% vēlētāju, bet Makeinam 42%, bet CBS aptaujā Obamam ir deviņu procentpunktu pārsvars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!