Foto: AFP/Scanpix

Francijas prezidenta Emanuela Makrona nesenie pārmetumi Polijas valdībai patiesībā bijuši domāti "pašmāju auditorijai", nevis Varšavai, ceturtdien sacīja Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis.

Makrons savā valstī atrodas "sarežģītā situācijā" un ir pakļauts spiedienam "sniegt rezultātus tūlīt", vienlaikus sabiedriskās domas aptaujās redzama viņa popularitātes lejupslīde, skaidroja ministrs.

"Viņam ir jārada programma, kas tiks īstenota, un es saprotu, ka daži viņa izteikumi nav tieši adresēti Polijai, bet pašmāju auditorijai," pēc Centrālās un Austrumeiropas valstu ārlietu ministru sanāksmes Budapeštā žurnālistiem sacīja Vaščikovskis.

Makrons piektdien nosodīja Polijas konservatīvo valdību par nostāšanos pret Eiropas interesēm un brīdināja Varšavu, ka tā riskē nākotnē nonākt bloka nomalē.

Polijas premjerministre Beāta Šidlo 24. augustā pavēstīja, ka Polija paliks pie savas nostājas Eiropas Savienības (ES) tā dēvētās pārsūtīto darbinieku direktīvas jautājumā, kuras pārskatīšanu pieprasa Francijas prezidents.

Makrons mēģina panākt, lai citas ES austrumu dalībvalstis ar zemām algām piekristu šīs direktīvas normu pārskatīšanai.

Šī direktīva pašlaik ļauj uzņēmumiem no dalībvalstīm ar zemākām algām uz laiku darbiniekus nosūtīt uz bagātākām dalībvalstīm, izvairoties no tajās esošajiem augstākajiem sociālajiem maksājumiem.

Makrons ir uzstājis, ka šī direktīva noved pie negodīgas konkurences Francijas darba tirgū par sliktu Francijas strādājošajiem. Makrons pat brīdinājis, ka ES draud izjukšana, ja tā nepārskatīs šīs pretrunīgi vērtētās direktīvas normas.

Makrons cer, ka noteikumi tiks mainīti ES samitā Briselē 19. un 20. oktobrī. Polija savukārt vēlas, lai noteikumi paliek tādi, kādi tie ir šobrīd.

Vaščikovskis ceturtdien sacīja, ka pārsūtīto darbinieku jautājums ir "jāapspriež ekspertu lokā, un tas nav jāpaceļ līdz politiskam vai ideoloģiskam līmenim".

"Es ceru, ka tad, kad mēs šo problēmu pārcelsim no politiskās darbakārtības uz tehniskām diskusijām, mēs varēsim rast kompromisa risinājumu visai ES," norādīja Vaščikovskis.

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto sacīja, ka "poļu draugi var sagaidīt solidaritāti" no Budapeštas puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!