Foto: AFP/Scanpix

Jaunais Francijas prezidents Emanuels Makrons sarunas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš pirmdien viesojās Versaļas pilī, Francijā, vērtēja kā "vaļsirdīgu vārdu apmaiņu", vēsta raidsabiedrība BBC.

Tās bija pirmās Makrona un Putina sarunas klātienē kopš Makrons kļuvis par Francijas prezidentu.

Tiek ziņots, ka tikšanās laikā abi sprieduši par vairākiem tematiem, kur viņu domas krasi atšķiras. Makrons paudis, ka vēlas sadarboties ar Krieviju Sīrijas jautājuma risināšanā, savukārt Putins paziņojis, ka vēlas stiprināt ekonomiskās attiecības ar Franciju.

"Mēs runājām par Ukrainas krīzi, runājām par iespējām risināt Sīrijas problēmas un, loģiski, pieskārāmies arī sarežģītajai un, manuprāt, bīstamajai situācijai saistībā ar Ziemeļkorejas kodolprogrammu un Ziemeļkorejas raķešu programmu," Putina teikto preses konferencē pēc tikšanās citē Krievijas ziņu aģentūra TASS.

Putins arī norādījis, ka Krievija un Francija ir apņēmības pilnas meklēt kopīgus risinājumus problēmām Sīrijā, Ukrainā, kā arī saistībā ar Ziemeļkorejas kodolprogrammu un terorismu.

Runājot par Sīrijas krīzi, Makrons uzsvēris, ka ķīmisko ieroču izmantošana Sīrijā ir sarkanā līnija: "Jebkāda ķīmisko ieroču izmantošana izsauks tūlītēja atbilde."

Pirms tikšanās Makrons solījās būt prasīgs pret Putinu skaidrojot, ka ir nepieciešams runāt ar Krieviju, jo ir daudz starptautisku jautājumu, kas nevar tikt atrisināti bez smaga dialoga ar Maskavu.

Jau ziņots, ka Francijas prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā Makrona komanda apsūdzēja Krieviju hakeru uzbrukumos un dezinformācijas izplatīšanā par labu Makrona konkurentei Marinai Lepēnai. Maskava gan ir noliegusi, ka būtu iejaukusies vēlēšanās.

Arī preses konferencē pēc Makrona un Putina tikšanās, Krievijas prezidents atkārtoti pauda, ka Krievija nav iejaukusies citu valstu vēlēšanās, vēsta Krievijas ziņu aģentūra TASS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!