Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien aicināja palielināt aizsardzības budžetu, sakot, ka Francija tagad atrodas uz "kara ekonomikas" takas, raksta portāls "France24".

Uzstājoties ieroču nozares izstādē "Eurosatory", Makrons sacīja, ka Eiropai ir vajadzīga "daudz lielāka aizsardzības nozare", lai izvairītos no situācijas, kad nepieciešamais aprīkojums jāiegūst no citām valstīm.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā februārī Francija "ir iegājusi kara ekonomikā, kurā, manuprāt, mēs atradīsimies vēl ilgi", norādīja prezidents.

Makrons sacīja, ka ir lūdzis Aizsardzības ministriju un bruņoto spēku štāba priekšniekus pielāgot sešu gadu aizsardzības izdevumu ietvara plānu līdz 2025. gadam jaunajai ģeopolitiskajai situācijai, lai "samērotu līdzekļus ar draudiem".

Jau pirms Maskavas brutālā iebrukuma Ukrainā Francijas militārie izdevumi bija pakāpeniski palielinājušies kopš Makrona nākšanas pie varas 2017. gadā, sasniedzot 41 miljardu eiro šogad, un pašlaik tiek plānots, ka tie sasniegs 50 miljardus eiro 2025. gadā.

"Mēs negaidījām stratēģiskas izmaiņas, lai veiktu atkārtotas investīcijas," sacīja Makrons, taču Krievijas uzsāktais karš ir radījis "papildu vajadzību virzīties ātrāk".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!