Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņojis, ka Ukrainai jāsaņem "spēcīgas un taustāmas" drošības garantijas, raksta "Politico".

Makrons konferencē Slovākijā mēģināja uzlabot attiecības ar austrumeiropiešiem, stāstot auditorijai galvenokārt no šī reģiona, ka viņš vēlas ciešāku sadarbību ar šīm Eiropas nācijām. "Mēs jūsos nepietiekami ieklausījāmies," viņš sacīja auditorijai GLOBSEC drošības forumā Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā.

"Daži teica, ka esat palaiduši garām iespējas klusēt; Es saku, ka mēs dažreiz palaidām garām iespējas jūs uzklausīt. Tas laiks ir beidzies," sacīja Makrons, atsaucoties uz bijušā Francijas prezidenta Žaka Širaka 2003. gada izteikumiem, kuri aizvainoja Austrumeiropas valstis. "Es nedomāju, ka ir Rietumeiropa un Austrumeiropa, vecā Eiropa un jaunā; ir tikai viena Eiropa," piebilda Makrons.

Runa atspoguļo toņa maiņu Francijas politikā, atzīmē medijs. Iepriekš Makrons distancējās no stingrākas politikas pret Krieviju, un pauda Kremlim draudzīgus komentārus pat pēc Maskavas pilna mēroga invāzijas Ukrainā. Kopš kara sākuma Makrons saņēma kritiku no Austrumeiropas līderu puses par dialogu ar Krieviju un stundām ilgajām sarunām ar agresoru Vladimiru Putinu.

Makrona izteikumi, ka Krieviju nedrīkst pazemot vai ka tai arī jādod drošības garantijas, ir veicinājuši priekšstatu, ka Francijas līderim ir neviennozīmīga attieksme pret Krievijas agresiju.

Taču Bratislavā Francijas prezidents apliecināja savu apņemšanos atbalstīt Ukrainu "ilgtermiņā". "Mums jāpalīdz Ukrainai vadīt efektīvu pretuzbrukumu. Uz spēles ir likts ilgstošs miers. Ir jābūt skaidram: ar pamieru nepietiek, mēs [tādā gadījumā] radīsim jaunu iesaldētu konfliktu, kas būs vēl viens karš rītdienai," viņš sacīja.

Makrons arī aicināja sniegt "stingras un taustāmas" drošības garantijas Ukrainai. Francijas prezidents sacīja, ka Ukrainai jādod drošības garantijas ne tikai tāpēc, ka tā "aizsargā Eiropu", bet arī tāpēc, ka tā ir "tik labi aprīkota". "Ja mēs vēlamies ilgtspējīgu mieru un vēlamies būt uzticami attiecībā uz Ukrainu, mums tā ir jāiekļauj drošības arhitektūrā," viņš teica delegātiem forumā.

Lai gan pastāv plaša izpratne par to, ka Ukraina nespēs pievienoties NATO, kamēr tā joprojām karo ar Krieviju, alianses dalībvalstis nav spējušas panākt vienprātību jautājumā par to, kā tām būtu jāreaģē uz Ukrainas pašreizējiem centieniem pievienoties šai organizācijai.

Makrona komentāri, visticamāk, tiks uztverti kā žests pret daudziem austrumeiropiešiem, kuri uzskata, ka Ukrainas sabiedrotajiem jāraida pozitīvi signāli par tās centieniem pievienoties NATO.

Lai gan Makrons atzina, ka vienprātību par Ukrainas pilntiesīgu dalību NATO, visticamāk, neizdosies panākt, viņš ieskicēja Ukrainas drošības formu, kādu varētu atbalstīt. "Mums ir jāveido kaut kas starp Izraēlas stila drošības garantijām un pilnvērtīgu dalību [NATO]," norādīja Makrons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!