Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Brexit" ir "vēsturiska brīdinājuma zīme" Eiropas Savienībai (ES), pāris stundas pirms Lielbritānijas izstāšanās no bloka paziņojis Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Šī aiziešana ir šoks. Tā ir vēsturiska brīdinājuma zīme, kas (..) jāredz visai Eiropai un kurai jāliek mums pārdomāt," īsā uzrunā televīzijā paziņoja Makrons.

Viņaprāt, "Brexit" bija iespējams tāpēc, ka ES dalībvalstīm ir tendence vainot Eiropu visās savās problēmās.

Makrons arī pauda viedokli, ka Lielbritānijas lēmumu izstāties no bloka veicināja fakts, ka "mēs pietiekami nemainījām Eiropu".

Saskaroties ar konkurenci no ASV un Ķīnas, "mums nepieciešams vairāk Eiropas", sacīja Makrons, kurš savā priekšvēlēšanu kampaņā pirms uzvaras prezidenta vēlēšanās solīja pārveidot ES.

Nodēvējot šo par skumju dienu, Makrons kritizēja Lielbritānijas "Brexit" referenduma kampaņas "melus, pārspīlējumus, vienkāršošanu" un solījumus, kas nepiepildījās.

"Mums vienmēr jāatceras, kur meli var novest mūsu demokrātijas," sacīja Makrons.

Francijas prezidents norādīja, ka cer uz tuvām un spēcīgām partnerattiecībām ar Lielbritāniju nākotnē, bet uzsvēra, ka tās nebūs tādas pašas attiecības, kādas tās bijušas līdz šim.

"Jūs nevarat būt gan iekšā gan ārā," norādīja Makrons.

Jau vēstīts, ka piektdien plkst.23 (sestdien plkst.1 pēc Latvijas laika) Lielbritānija atstāj Eiropas Savienību, kuras sastāvā tā aizvadījusi 47 gadus.

Tomēr praksē tūlīt pēc "Brexit" maz kas mainīsies, jo sāksies pārejas periods, kas ilgs vismaz līdz šī gada beigām. Tā laikā vairums ES tiesību normu joprojām būs spēkā arī Lielbritānijā, tostarp arī personu brīvās pārvietošanās noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!