Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) ir nepieciešamas reformas vai arī sagaidāma Apvienotās Karalistes scenārija atkārošanās, proti, "Frexit", ārvalstu raidsabiedrībai BBC sacījis Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu saņēmušais centrists Emanuels Makrons.

Prezidenta amata kandidāts uzsvēris, ka iestājas "par Eiropu" un šajās prezidenta vēlēšanās pastāvīgi aizstāvējis Eiropas ideju un Eiropas politiku, jo uzskata, ka globalizācija ir nozīmīga gan Francijas iedzīvotājiem, gan valstij kopumā. Tomēr Makrons skaidrojis, ka viņam jāieklausās iedzīvotāju vēlmēs.

"Taču tajā pašā laikā mums jārisina šī situācija, jāieklausās mūsu cilvēkos un jāsaprot, ka patlaban viņi ir ļoti neapmierināti un dusmīgi, un ES vairs nav ilgtspējīga," komentējis Makrons, piebilstot, ka, viņaprāt, nepieciešams padziļināti reformēt ES.

Makrons piebildis, ka, ja viņš ļautu ES turpināt darboties kā līdz šim, tad tā būtu "nodevība" pret viņa tautu. "Es negribu, lai tā notiek," sacījis politiķis, skaidrojot, ka tādā gadījumā Francija saskartos ar "Frexit".

Jau vēstīts, ka 23. aprīlī notikušajā Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu saņēmis centrists Emanuels Makrons un galēji labējā Marina Lepēna.

Pirmajā kārtā Makrons saņēmis 23,82% balsu, Lepēna - 21,57%, konservatīvais Fransuā Fijons - 19,95 un kreisais ekstrēmists Žans Liks Melanšons - 19,50% balsu, vēsta Francijas telekanāls "France 24".

Tas nozīmē, ka bijušajam ekonomikas ministram Makronam un Nacionālās frontes līderei Lepēnai būs jācīnās vēlēšanu otrajā kārtā 7. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!