Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francija centīsies panākt Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) starpniecību Baltkrievijas krīzes risināšanā, pirmdien paziņojis Francijas prezidents Emanuels Makrons, kas ieradies oficiālā vizītē Lietuvā.

"Mēs esam rosinājuši EDSO uzņemties starpniecību, un arī Francija darīs visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka šī starpniecība norisinās un mēs varētu virzīties uz priekšu," viņš sacījis kopīgā preses konferencē ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu.

Pēc Makrona teiktā, pret šādu starpniecību neiebilst Krievijas prezidents Vladimirs Putins, tādēļ "tagad vajag, lai tai piekristu arī Aleksandrs Lukašenko".

Kā savukārt norādījis Nausēda, tikšanās laikā viņi ar Francijas prezidentu vienprātīgi atzinuši, ka Eiropas Savienības (ES) līderiem šonedēļ jānosaka sankcijas Baltkrievijas režīma amatpersonām, kas atbildīgas par vēlēšanu viltošanu un vardarbību pret miermīlīgiem protestētājiem.

"Baltkrievijas jautājumā mēs esam vienisprātis, ka ES nedrīkst tērēt laiku un tai jādara viss iespējamais, lai sankcijas, kas ierosinātas un apspriestas, jau tuvākajā Eiropadomes sēdē tiek apstiprinātas," žurnālistiem sacījis Lietuvas prezidents.

Kā paziņojusi Elizejas pils, otrdien Makrons Viļņā tiksies ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svetlanu Tihanovsku, kas pēc falsificētajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām patvērusies Lietuvā un pirms Francijas valsts vadītāja vizītes vērsusies pie viņa ar aicinājumu uzņemties vidutāja lomu Baltkrievijas politiskajā krīzē.

Makrons apliecinājis, ka gatavojas tikties ar Tihanovsku, lai "tādējādi paustu atbalstu Baltkrievijas iedzīvotājiem".

Francijas prezidents preses konferencē arī paziņojis, ka viņš izprot Lietuvas bažas attiecībā uz Krieviju, taču uzskata, ka sadarbība ar Maskavu ir nepieciešama, lai nodrošinātu Eiropā ilglaicīgu mieru.

"Ja vēlamies, lai valda ilglaicīgs miers, mums jāstrādā ar Krieviju, jo mums ir kopīga ģeogrāfija un pagātne," viņš paziņojis, piebilzdams, ka saprot, ko pieredzējusi Lietuva, bet uzskata, ka "nav iespējams dzīvot tā, it kā Eiropa būtu sala tālu no Krievijas".

"Šai ziņā jāstrādā stratēģiski. Tāpēc jācenšas veidot drošības, atjaunotas sadarbības, atjaunotas uzticēšanās arhitektūru, kas ļautu novērst saspīlējumu, cīnīties ar kiberuzbrukumiem, dezinformāciju un destabilizāciju," izteicies Makrons.

"Šis temats ir ļoti jutīgs, lieliski saprotu jūsu pagātni, zinu, ka jūsu ģimenes pieredzējušas briesmīgas traģēdijas saistībā ar okupāciju, bet skatos nākotnē (..) un runāju tieši par Baltijas valstīm. Mums ir svarīgs šis jaunais dialogs (..), lai neatkārtotos [Baltijas valstu] pieredzētās šausmas," viņš piebildis.

Kā norādījis Francijas prezidents, viņš arī cenšas panākt, lai dialogs ar Maskavu attiecībā uz Lietuvu un pārējām Baltijas valstīm būtu caurredzams.

"Divdesmitais gadsimts te nebija tāds kā pie mums. Jūs jutāties atstāti likteņa varā. Laiks pēc Otrā pasaules kara jums ļoti ievilkās garumā. Zinu, ko nozīmē ar jums runāt par stratēģisko dialogu ar Krieviju, tādēļ saku jums ļoti atklāti - šo dialogu veidojam ļoti godīgi un tas viss notiek ļoti atklāti," viņš izteicies. "Domāju, varam veidot XXI gadsimtu tā, lai atrisinātu daudzus konfliktus mums kaimiņos," piebildis Makrons.

Atbildot uz ziņu aģentūras BNS jautājumu, vai dialogu ar Maskavu neietekmēs Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija indēšana, Makrons atbildējis, ka Krievijai jāsniedz paskaidrojums par notikušo un tad sekos starptautiskās sabiedrības reakcija.

"Tas ir slepkavības mēģinājums - agresija, kas veikta Krievijā pret krievu opozicionāru ar Krievijas vielu. Tātad Krievijai jāsniedz paskaidrojums par šo situāciju. Starptautiskajai sabiedrībai jāpieprasa šie paskaidrojumi un tad jāpieņem lēmumi," viņš paziņojis. "Notiek izmeklēšana. Veiktas nacionālās ekspertīzes Francijā, Vācijā, Zviedrijā, un mums ir pilnīgi skaidrs, ka lietots ķīmiskais ierocis ar aizliegtām ķīmiskajām vielām. Tagad tiks veikti tehniskie darbi, tiks pieņemti lēmumi, un tad mums būs jārīkojas."

Lietuvas valsts varas pārstāvji Francijas piedāvāto dialogu ar Maskavu vērtē kritiski un aicina Rietumus ieņemt pret Krieviju stingrāku nostāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!