Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons ierosinājis rietumvalstīm apsvērt nepieciešamību sniegt drošības garantijas, ja Maskava piekritīs Ukrainas miera sarunu nosacījumiem. Ierosinājums izpelnījies kritiku no Kijivas un citu Ukrainas sabiedoroto valstu puses, vēsta medijs "Reuters".

Makrons intervijā Francijas televīzijā sacīja, ka Eiropai ir jāveido sava nākotnes drošības arhitektūra un arī jādomā “kā dot garantijas Krievijai dienā, kad tā atgriežas pie sarunu galda”.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks norādīja, ka pasaulei ir vajadzīgas drošības garantijas tieši no Krievijas, nevis otrādi.

“Civilizētajai pasaulei ir vajadzīgas “drošības garantijas” no pēc Putina Krievijas barbariskajiem nodomiem,” svētdien savā “Twitter” profilā sacīja Podoļaks.


Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs sacīja, ka “demilitarizēta un bez kodolieročiem” Krievija būtu labākais miera garants ne tikai Ukrainai, bet arī pasaulei.

“Kāds grib sniegt drošības garantijas teroristu un slepkavu valstij? Nirnbergas vietā - parakstīt vienošanos ar Krieviju un paspiest roku? Ukraiņu asinis uz Putina rokām biznesam netraucēs kā parasti?” vietnē “Twitter” raksta Danilovs.


Tiesas prāvas Nirnbergā, lai sauktu pie atbildības nacistu kara noziedzniekus pēc Otrā pasaules kara, šodien tiek uzskatītas par tādu tribunālu priekštečiem kā Starptautiskā Krimināltiesa Hāgā.

Zelenskis nav komentējis Makrona izteikumus. Savukārt tie ir veicinājuši kritiku starp Ukrainas sabiedrotajiem. Bijušais Somijas premjerministrs Aleksandrs Stubs sacīja, ka viņš “fundamentāli” nepiekrīt Makrona teiktajam. “Twitter” profilā viņš rakstīja, ka “Krievijai vispirms ir jāgarantē, ka tā neuzbrūk citiem.”


Lietuvas bijušais ārlietu ministrs Lins Linkevičš norādīja, ka Krievijai ir drošības garantijas tik ilgi, kamēr tā “neuzbrūk, neokupē vai neanektē” savus kaimiņus.

“Ja kāds vēlas radīt jaunu drošības arhitektūru, kas ļauj teroristiskai valstij turpināt savas iebiedēšanas metodes, viņiem vajadzētu vēlreiz padomāt,” mikroblogošanas vietnē raksta Linkevičs.


Kijivā, likumdevējs un Ukrainas sarunu grupas ar Krieviju loceklis, Deivids Arahamija paziņoja, ka Ukraina ir gatava sniegt Krievijai drošības garantijas, ja tā ievēros četrus nosacījumus.

“(..) atstājiet mūsu valsts teritoriju, maksājiet kompensācijas, sodiet visus kara noziedzniekus; brīvprātīgi nododiet kodolieročus,” “Telegram” ziņapmaiņas aplikācijā sacīja Arahamija, piebilstot, ka “pēc tam mēs esam gatavi sēsties pie sarunu galda un runāt par drošības garantijām.”

Makrons tika plaši kritizēts jau maijā, par izteikumu, ka Krieviju nevajadzētu pazemot, lai tad, kad kaujas Ukrainā apstāsies, varētu rast diplomātisku risinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!