Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons lūdzis tautas vārdā uz Ziemassvētku brīvdienām apturēt streikus, kas paralizējuši valsts dzelzceļa sistēmu.

Streikojošajiem strādniekiem ir jāsaprot, ka visā Francijā ir cilvēki, kas vēlas brīvdienās atkal satikties, paziņoja Makrons.

Līdz šim Makrona un viņa valdības aicinājumi iepauzēt vairāk nekā divas nedēļas ilgstošos streikus nav materializējušies. Vairākas arodbiedrības pavēstījušas, ka Ziemassvētku periodā turpinās streiku.

Svētdien Francijā atkal nopietni traucēta vilcienu satiksme, tālsatiksmes un reģionālajiem vilcieniem kursējot ar pamatīgu kavēšanos un pēc haotiska grafika. Streiks ietekmējis arī Parīzes sabiedriskā transporta kompānijas RATP darbību.

Arodbiedrības uzstāj, lai valdība atceltu iecerēto pensiju sistēmas reformu.

Makrons vēlas ieviest universālu pensiju sistēmu, kas nomainīs pašreizējos 42 "īpašos režīmus", ko bauda dažādās nozarēs strādājošie, sākot ar dzelzceļniekiem un enerģētikas sektorā strādājošajiem un beidzot ar advokātiem un Parīzes opernama darbiniekiem.

Šīs atsevišķās sistēmas attiecīgajā nozarē strādājošajiem bieži garantē lielākas pensijas un agrāku pensionēšanos.

Taču arodbiedrības norāda, ka reformas ietekmēs arī miljoniem strādājošo privātajā sektorā, kas būs spiesti strādāt arī pēc 62 gadu vecuma sasniegšanas, ja tie vēlēsies saņemt pilni pensiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!