Foto: EPA/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons svētdien noliedza medijos izskanējušo, ka pārējie G7 valstu grupas līderi viņu pilnvarojuši sarunām ar Irānu.

Vienlaikus Biaricā, kur nedēļas nogalē notiek G7 samits, ieradies Irānas ārlietu ministrs.

"G7 ir neformāls klubs, G7 nav tā, ka kāds kādam uztic formālu mandātu," viņš paziņoja.

Vienlaikus Francijas prezidents atklāja, ka viņš turpinās diskusijas ar Irānu "Francijas vārdā", bet arī ņemot vērā sestdien notikušās Rietumu lielvaru un Japānas sarunas.

Iepriekš anonīms avots Francijas diplomātiskajās aprindās sacīja, ka G7 samitā "Makrons tika pilnvarots runāt ar Irānu un nodot vēsti" valstij, ka ir jāizvairās no situācijas saasinājuma reģionā.

Drīz pēc tam ASV prezidents Donalds Tramps žurnālistiem paziņoja, ka nav pilnvarojis Makronu sarunām ar Irānu, bet vienlaikus pauda, ka neiebilstu pret dialoga centieniem.

"Mēs nevaram apturēt cilvēkus no runāšanas. Ja viņi vēlas runāt, lai viņi runā," Tramps teica, tiekoties ar Japānas premjerministru Sindzo Abi.

Tramps sacīja, ka atbalsta jebkādus Makrona centienus mazināt saspīlējumu, un piebilda, ka arī Abe mēģina runāt ar Irānu.

Samita organizators Makrons piekrita diviem galvenajiem mērķiem: Irānai nekad nevajadzētu iegūt kodolieroci, lai gan valsts noliedz, ka to mēģinātu izdarīt, un reģionā ir jāsaglabā stabilitāte.

Neviena no G7 dalībvalstīm "nevēlas iesaistīties darbībās, kas varētu tam kaitēt", Makrons apliecināja žurnālistiem.

Pēdējo mēnešu laikā Persijas līcī ir pieaudzis saspīlējums, jo ASV īsteno "maksimāla spiediena" stratēģiju, tostarp nosakot sankcijas pret Irānu un kavējot Irānas naftas tankkuģu pārvietošanos Vidusjūrā.

Saspīlējums starp Irānu un ASV pieaudzis kopš pērn ASV prezidents atsauca savas valsts dalību 2015. gadā noslēgtajā kodollīgumā un atsāka sankcijas pret Irānu.

Makrons svētdien atzina, ka Eiropas valstis ir glābušas kodolvienošanos, bet ASV spiediens ir licis Irānas pusei pārkāpt līgumu. Tramps iepriekš apsūdzējis Makronu par "jauktu signālu" došanu Irānai, mēģinot saglābt kodolvienošanos, kuras mērķis bija ierobežot Irānas kodolprogrammu, mīkstinot valstij noteiktās sankcijas.

Irāna svētdien paziņoja, ka tās ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs ir ieradies Biaricā. To apstiprināja arī Francijas prezidenta kanceleja.

Arī lidojumu izsekošanas platformas paziņoja, ka Biaricā ir ieradusies lidmašīna no Teherānas.

Tramps uz žurnālistu jautājumu, vai Zarifs ir uzaicināts uz samitu, atbildēja, ka komentārus nesniegs.

Tiek vēstīts, ka Makrons piektdien Parīzē tikās ar Zarifu un telefoniski sazinājās ar Irānas prezidentu Hasanu Ruhani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!