Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien paziņojis, ka pēc tikšanās ar Krievijas un Ukrainas līderiem saskata ceļu spriedzes mazināšanai.

Kopīgajā preses konferencē ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Makrons Kijevā pauda pārliecību, ka esot iespējams panākt progresu divās frontēs – virzīt uz priekšu sarunas starp Maskavu un Kijevu par konflikta risināšanu Austrumukrainā, kā arī rast "konkrētus, praktiskus risinājumus" spriedzes mazināšanai Krievijas un Rietumu attiecībās.

Gan Zelenskis, gan Putins, ar kuru Elizejas pils saimnieks tikās pirmdien, esot apliecinājuši, ka turas pie tā dēvētās Minskas vienošanās, norādīja Francijas prezidents.

"Mums tagad ir iespēja virzīt šīs sarunas uz priekšu," piebilda Makrons. "Es no savas puses ticu, ka pastāv konkrēti, praktiski risinājumi, kas ļaus mums virzīties uz priekšu."

Viņš izteicās, ka esot pietiekoši "naivs", lai ticētu, ka spriedze abu valstu attiecībās neesot saistīta ar Krievijas karaspēka koncentrēšanos pie Ukrainas robežām, kas, kā atzina Francijas līderis, esot "bezprecedenta".

"Ieņemot šādu draudošu pozu, Krievija izlēmusi izdarīt spiedienu uz starptautisko sabiedrību," norādīja Makrons, piebilstot, ka nedrīkst nenovērtēt saspringto brīdi, kas šobrīd tiek pieredzēts.

"Mēs nevaram atrisināt šo krīzi dažas stundas ilgās sarunās," atzina Elizejas pils saimnieks. "Paies dienas, nedēļas un mēneši, kamēr mēs spēsim panākt progresu."

Pirms tikšanās ar Zelenski Makrons otrdien paziņoja, ka viņa Maskavas apmeklējums esot novērsis tālāku krīzes saasināšanos. Tomēr faktiski tūlīt no Kremļa puses sekoja auksta ūdens šalts, Putina preses sekretāram Dmitrijasm Peskovam paziņojot, ka Krievijas līderis neesot savam franču kolēģim devis nekādus solījumus turpmāk atturēties no jebkādiem militāriem manevriem Ukrainas robežu tuvumā

Iepriekš kāda anonīma franču amatpersona bija apgalvojusi, ka Makrons saņēmis šādu solījumu, kā arī apliecinājumu, ka Krievijas karspēks pēc kopīgajām mācībām atstāšot Baltkrievijas teritoriju.

Arī šo apgalvojumu Peskovs noraidīja, paužot, ka krievu karavīri no Baltkrievijas "kaut kad" pēc mācībām atgriezīšoties savās pastāvīgajās dislokācijas vietās. Viņš arī piebilda, ka neviens neesot sacījis, ka Krievijas karaspēks palikšot Baltkrievijā.

Tomēr Makrons uzsvēra, ka Putins viņam esot solījis, ka Krievija nebūšot tālākas eskalācijas avots.

Savukārt Zelenskis pauda skepsi pret Putina solījumiem, norādot, ka svarīgi ir darbi, nevis vārdi.

"Es patiesībā vārdiem neticu. Es uzskatu, ka ikviens politiķis var būt atklāts, veicot konkrētas darbības," uzsvēra Ukrainas prezidents.

Makrons pēc Kijevas apmeklējuma dosies uz Berlīni, kur viņam paredzētas sarunas ar Vācijas un Polijas līderiem.

Savukārt Zelenskis pauda cerību, ka ceturtdien Berlīnē paredzētā amatpersonu tikšanās pavērs ceļu Ukrainas, Krievijas, Francijas un Vācijas līderu samitam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!