Indianopolisas zooloģiskajā dārzā (ASV) piedzimušais zilonēns, ir mazulis, kurš nav radīts dabiskā veidā. Pēc Misūri zooloģiskajā dārzā dzimušā Āzijas ziloņa šis ir tikai otrais veiksmīgi izdevies ziloņmātes mākslīgās apaugļošanas gadījums, ziņo Spiegel Online.
Jaundzimušā svars ir 90 kilogrami, un zooloģiskā dārza kopēji apgalvo, ka dzīvnieciņš ir ļoti spēcīgs. Jau pusstundu pēc savas dzimšanas tobrīd vēl bez vārda esošā ziloņu meitene mēģinājusi spert pirmos soļus. Tuvākajās dienās izšķirsies dzīvnieka liktenis. Vai zilonēns izdzīvos, būs atkarīgs no mātes. Ja 24 gadus vecā ziloņmāte Kubva savu mazuli tomēr atstums, viņu mēģinās aprūpēt zoodārza personāls, taču šādā gadījumā mazuļa izdzīvošanas izredzes ir diezgan sliktas.

Kopš 1985. gada Ziemeļamerikā dzīvojušas tikai deviņas nebrīvē mītošas grūsnas ziloņmātes. Piecos gadījumos veiksmīgas dzemdības nenotika, un tikai viens no atlikušajiem četriem ziloņu mazuļiem izdzīvoja ilgāk par vienpadsmit mēnešiem. Ziloņmātes Kubvas mākslīgās apaugļošanas metodi izstrādāja Berlīnes Zooloģisko dārzu un Savvaļas Dzīvnieku institūts (IZW), bet Indianapolisā to veica zinātnieki Tomass Hildebrants un Franks Gērics.

Indianapolisas zooloģiskais dārzs informē, ka augustā šajā zoodārzā savu mazuli pasaulē laidīs Aivorija, otra grūsnā ziloņmāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!