Foto: AFP/Scanpix
Malaizijā drošība spēku sadursmēs ar filipīniešu kaujiniekiem, kuri iebrukuši Borneo salā, nogalināti jau 60 cilvēki.

Iebrukums sākas 12. februārī, kad Borneo salā no Filipīnu dienvidiem ieradās kaujinieki, lai pieteiktu savas pretenzijas uz daļu Malaizijas.

Nemiernieku vadonis, kurš sevi dēvē par sultānu Džamalulu Kiramu III, apgalvo, ka ir salās kādreiz valdījušā Sulu sultanāta mantinieks un vēlas atgūt kontroli pār šo teritoriju.

Nemiernieki ziņoja, ka Malaizijā iebrukuši 235 cilvēki, tostarp astoņas sievietes.

Kopš trešdienas Malaizijas spēku un nemiernieku sadursmēs Sabahas štatā Borneo salā nogalināti 32 pašpasludinātā sultāna sekotāji.

Kopumā sadursmēs dzīvību zaudējuši jau 60 cilvēki, tostarp 52 filipīniešu kaujinieki.

Pagājušajā nedēļā tika nogalināti arī astoņi policisti.

Lielākā daļa nemiernieku aptuveni trīs nedēļas uzturējās kādā nelielā zemnieku ciematā, līdz pagājušajā nedēļas nogalē iesaistījās divās apšaudēs ar drošības spēkiem. Pēc tam tika pieņemts lēmumus viņus no turienes padzīt.

Filipīniešu "sultāns" ceturtdien pusdienlaikā izsludināja vienpusēju uguns pārtraukšanu un aicināja Malaiziju rīkoties līdzīgi.

Malaizijas premjerministrs Najibs Razaks nemiernieku priekšlikumu noraidīja un paziņoja Filipīnu prezidentam Benigno Akino, ka filipīniešiem ir nekavējoties jānoliek ieroči.

Najibs paziņoja, ka Malaizija turpinās cīņu pret nemierniekiem un piesaistīs lielāku skaitu karavīru.

Nemiernieku iebrukums ir radījis saspīlētu situāciju starp abām kaimiņvalstīm.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns trešdien aicināja konfliktā iesaistītās puses pārtraukt vardarbību un atrisināt šo situāciju mierīgā ceļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!