Foto: AFP/Scanpix

Malaizijas varas iestādes ir publiskojušas marta sākumā pazudušās pasažieru lidmašīnas pilotu sarunas ar vadības centru uz Zemes, pirms sakari ar lidaparātu pārtrūka, vēsta ārvalstu mediji.

Sarunas atšifrējums neatklāj neko vairāk kā rutīnas frāzes lidojuma sākšanai, bet norāda, ka Malaizijas varasiestādes iepriekš publiskojušas nepareizu tekstu, ko teicis viens no pilotiem pirms sakaru pārtraukšanas.

"Ar labu nakti, "Malaysian" trīs septiņi nulle," bija pēdējie vārdi, ko viens no pilotiem teica Kualalumpuras gaisa satiksmes kontrolei.

Iepriekš varas iestādes atklāja, ka teksts bijis šāds: "Viss kārtībā. Arlabunakti!"

Aviācijai neparastā sarunvalodas frāze bija pamats spekulācijām, ka pilots gatavojas kaut kam citam, nevis parastam lidojumam. Tomēr otrdien izplatītais sarunas atšifrējums parāda, ka pilots runājis tieši to, kas viņam bija jāsaka.

Malaizijas amatpersonas nepaskaidro, kāpēc izskanējušas dažādas variācijas par pilota teikto.

"Malaysia Airlines" reisa MH370 lidmašīna, kurā atradās 239 cilvēki, 8. martā pazuda aptuveni stundu pēc pacelšanās no lidlauka Kualalumpurā. Meklēšana kopš tā laika bijusi neveiksmīga, lai gan tajā iesaistījušās jau 25 valstis. Noskaidrots, ka pēc sakaru pārtrūkšanas ar gaisa kontroli, lidmašīna lidojusi vēl vairākas stundas. Aprēķini liecina, ka tā ir iekritusi Indijas okeāna dienvidu daļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!