Malaizijā ceturtdien sākas divu musulmaņu valstu divu dienu sammits, kurā 30 valdību un valstu vadītāji apspriedīsies par virkni tematu, ieskaitot par islama pasaules diviem galvenajiem jautājumiem - Irāku un Tuvo Austrumu konfliktu.
Sarunās kā viesis piedalīsies arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Gaidāms, ka Islama konferences organizācijas (OIC) sammitā tiks apstiprinātas vairāku valstu sastādītās rezolūcijas, nosodot Izraēlas militāros iebrukumus palestīniešu teritorijās un uzlidojumu Sīrijai. Paredzams, ka OIC arī aicinās ANO pārņemt galveno lomu Irākas atjaunošanā.

Malaizijas premjerministrs Mahatirs Mohamads atklājot sammitu aicināja musulmaņus izmantot smadzenes tā vietā, lai cīnītos pret Izraēlu, norādot, ka tas ir vienīgais veids, kā mainīt 50 gadus ilgo sakāvi.

Viņš paziņoja, ka izraēliešiem savu ciešu attiecību ar ASV dēļ ir ietekme pasaulē, kas krietni vien pārspēj islama valstis.

"Tas nevar būt iespējams, ka nav neviena cita veida, ka 1,3 miljardi musulmaņu nevar pieveikt dažus miljonus ebreju," divu dienu sammita ievadā sacīja Mahatirs.

"Korāns mums saka, kad ienaidnieks meklē mieru, mums ir jāreaģē pozitīvi. Tā ir taisnība, mums piedāvātais līgums nav labvēlīgs. Bet mēs varam apspriesties. Pravietis [Muhameds] tā darīja un beigās viņš triumfēja," norādīja Malaizijas līderis.

"50 gadus ilgās kaujās Palestīnā mēs neesam panākuši nekādu rezultātu. Patiesībā mēs situāciju esam pasliktinājuši," viņš sacīja. "Eiropieši nogalināja sešus miljonus no 12 miljoniem ebreju. Bet šodien ebreji valda šajā pasaulē. Viņi ir pārdzīvojuši 2000 gadus ilgus grautiņus domājot, nevis izdarot prettriecienus."

"Šī mazā kopiena ir kļuvusi par pasaules varu. Mēs nevaram cīnīties pret viņiem tikai ar spēku. Mums ir jāizmanto arī savas smadzenes," norādīja Mahatirs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!