Malaizija ceturtdien pavēstījusi ANO Drošības padomei, ka tā drīzumā plāno iesniegt rezolūcijas priekšlikumu par ANO tribunāla izveidošanu, lai sauktu pie atbildības vainīgos "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas notriekšanā virs Austrumukrainas.

Lidmašīna, kas bija ceļā no Kualalampuras uz Amsterdamu, tika notriekta pagājušā gada 17.jūlijā. Visi 298 pasažieri un apkalpes locekļi gāja bojā. Lielākā daļa no viņiem bija nīderlandieši.

Malaizijas vēstnieks Ramlans Bin Ibrahims sacīja, ka rezolūcijas projekts un starptautiskā tribunāla statūtu projekts nākamnedēļ tiks iesniegts 15 padomes locekļiem, un balsojums par to varētu būt gaidāms šomēnes.

Krievija ar ieceri izteikusi neapmierinātību, un ārlietu ministra vietnieks Genādijs Gatilovs izteicies, ka priekšlikums ir "nelaikā un neproduktīvs".

Pēc traģēdijas aizdomas uzreiz vērsās prokrievisko kaujinieku virzienā, kuri, iespējams, izmantoja Krievijas piegādāto zeme-gaiss raķeti, lai notriektu lidmašīnu.

Atsaucoties pasaules aicinājumam, ANO Drošības padome pērn pieņēma rezolūciju, kurā pieprasīja saukt noziedzniekus pie atbildības.

Malaizija pie starptautiskā tribunāla izveides strādā kopā ar Austrāliju, Beļģiju, Nīderlandi un Ukrainu, kuras visas ietilpst kopīgajā izmeklēšanas komandā.

Malaizijas vēstnieks Drošības padomei sacīja, ka ANO tiesa nodrošinātu augstākā līmeņa leģitimitāti tiesāšanai un sodīšanas mehānismam, un nodrošinātu, ka vainīgie tiek saukti pie atbildības.

Diplomāti izteikušies, ka Krievija Drošības padomes sanāksmē nav iebildusi pret Malaizijas priekšlikumu.

"Mums bija sajūta, ka visi padomes locekļi, tostarp Krievija, bija atvērti tālākai lietas izvērtēšanai," sacīja Malaizijas diplomāts Johans Arifs Abduls Razaks.

Rezolūcija tiks gatavota saskaņā ar ANO hartas 7.sadaļu, kas nozīmē, ka tribunāla centienus sodīt vainīgos varētu atbalstīt sankcijas.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks iepriekš teica, ka pirms tālākiem soļiem jābūt pabeigtai lidmašīnas notriekšanas izmeklēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!