Foto: AP/Scanpix
Marta sākumā Indijas okeānā pazudušās Malaizijas pasažieru lidmašīnas meklēšanas komandai ir atkal izdevies uztvert signālu, kas varētu nākt no lidaparāta "melnās kastes", vēsta raidsabiedrība BBC.

Austrālijas kuģis "Ocean Shield" signālu uztvēris otrdienas pēcpusdienā un vakarā. Pirmajā reizē signāls uztverts piecas minūtes, otrajā - septiņas. Kopumā Austrālijas kuģis signālu ir uztvēris jau četras reizes. Signāli uztverti, izmantojot ūdenī ielaižamu lokatoru.

Pirmo reizi "Ocean Shield" signālu, kas atbilst lidaparātu "melnās kastes" raidītajiem, šajā pašā meklēšanas reģionā uz rietumiem no Austrālijas pilsētas Pērtas uztvēra pirms dažām dienām.

Signāls uztverts vietā, kur okeāns ir 4500 metru dziļš. Pateicoties vairākiem fiksētajiem signāliem ir izdevies samazināt meklēšanas areālu, kur pēc precīzāku datu iegūšanas lidmašīnas vraka meklēšanai varēs izmantot īpašu zemūdeni.

"Malaysia Airlines" reisa uz Pekinu MH370 lidmašīna "Boeing 777", kurā atradās 239 cilvēki, 8. martā pazuda aptuveni stundu pēc pacelšanās no lidlauka Kualalumpurā. Meklēšana kopš tā laika bijusi neveiksmīga, lai gan tajā iesaistījušās daudzas valstis. Noskaidrots, ka pēc sakaru pārtrūkšanas ar gaisa kontroli, lidmašīna mainījusi kursu un lidojusi vēl vairākas stundas. Aprēķini liecina, ka tā varētu būt iekritusi Indijas okeāna dienvidu daļā.

Lidmašīnas meklēšana ir jāveic ātri, jo "melnās kastes" akumulatori nodrošina signāla raidīšanu aptuveni 30 dienas pēc avārijas. Lidmašīna pazuda 8. martā.

Īsu un vārgu signālu piektdien uztvēra arī Ķīnas kuģis "Haixun 01".

Pamatojoties uz aprēķiniem un satelīta datiem, lidmašīna varētu būt iekritusi Indijas okeānā dienvidu daļā uz rietumiem no Austrālijas pilsētas Pērtas, kur arī notiek lidaparāta meklēšana.

Līdz šim nav izdevies atrast nevienu lidmašīnas atlūzu. Izmeklētājiem tāpat nav izdevies atrast liecības, vai kāds no pasažieriem un apkalpes locekļiem varētu būt saistīts ar lidaparāta, kurā pārsvarā atradās ķīnieši, nolaupīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!