Foto: AP/Scanpix
Maldīvu salās pēc prezidenta Abdulla Jamena iespējama slepkavības mēģinājuma izsludināts 30 dienu ilgs ārkārtas stāvoklis, vēsta raidsabiedrība "Vice".

"Tā kā tie ir draudi sabiedrībai un nācijai, Nacionālā drošības padome ieteikusi nekavējoties veikt vairākas darbības, lai pasargātu Maldīvu salu iedzīvotājus," paziņojis Ģenerālprokurors Mohameds Anils.

Šonedēļ netālu no prezidenta mājokļa galvaspilsētā Malē, kā arī pie centrālās mošejas, atrastas sprāgstvielas un ieroči.

Amatpersonas norādījušas, ka šajā laikā tiks aizliegta publiska pulcēšanās. Tas varētu ietekmēt piektdien paredzēto opozīcijas partijas protestu, kurā bija plānots pieprasīt bijušā prezidenta Mohameda Našīda atbrīvošanu. Našīdam šī gada martā tika piespriests 13 gadu ilgs cietumsods par terorismu.

Spriedzi Maldīvu salās sakāpināja sprādziens, kas septembrī nogradēja uz jahtas, kurā atradās Jamens un citi pasažieri. Eksplozijā vieglus ievainojumus guva prezidenta sieva un divi apkalpes locekļi, bet Jamens netika savainots.

Maldīvu salu valdība apgalvo, ka eksploziju izraisījis uz jahtas novietots spridzeklis. Arī ASV Federālais izmeklēšanas birojs, kas veica notikušā izmeklēšanu, pieļāvis šādu iespēju, taču tā arī neatrada pierādījumus tam, ka uzklāja patiesi būtu bijušas sprāgstvielas.

Saistībā ar notikušo Maldīvu salu likumsargi apcietinājuši valsts Viceprezidentu Ahmedu Adebu, kurš gan noliedz savu saistību ar notikušo.

Pēdējo reizi ārkārtas stāvoklis valstī tika izsludināts 2008. gadā.

Varas iestādēs norādījušas, ka ārkārtas stāvokļa ieviešana nekādā veidā neietekmēs tūristus, kuri ieradušies vai plāno ierasties Maldīvu salās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!