Foto: AFP/Scanpix
Mali trešdien aicināja ANO nosūt uz valsts nemierīgo ziemeļdaļu ātrās reaģēšanas vienības, lai tur apturētu uzbrukumus ANO miera uzturētājiem.

Mali ārlietu ministrs Abdulaje Diops vērsās pie ANO Drošības padomes, sakot, ka tai ir jāīsteno "steidzami pasākumi", lai nostiprinātu ANO misiju valsts ziemeļos, kur pēdējā laikā aktivizējušies islāmistu kaujinieki.

ANO misijai Mali ziemeļos ir jābūt "pienācīgiem līdzekļiem, lai izpildītu savu mandātu, aizsargātu mierīgos iedzīvotājs un "zilās ķiveres", kas reģionā maksā augstu cenu," sacīja ministrs, videokonferencē uzrunājot Drošības padomi no Mali galvaspilsētas Bamako.

"Iespējams, padomei vajadzētu apsvērt domu par ātrās reaģēšanas spēku izveidošanu, kas spētu cīnīties pret teroristu elementiem," viņš norādīja.

Šādi bruņotie spēki tika izveidoti Kongo Demokrātiskajā Republikā, kur, apvienojot valdības un ANO karavīrus, valsts austrumos izdevās sakaut dažas no daudzajām nemiernieku vienībām.

Otrdien Mali raķešu apšaudē tika nogalināts Senegālas karavīrs, bet dažas dienas pirms tam, kaujiniekiem uzbrūkot no slēpņa, - deviņi Nigēras karavīri.

Savukārt septembrī sprādzienos dzīvību zaudēja desmit Čadas karavīri.

Kopumā kopš 2013.gada jūlija uzbrukumos Mali nogalināts 31 ANO karavīrs, bet 66 ievainoti, liecina ANO miera uzturētāju misiju vadītāja Erva Ladsū dati. Vardarbībā cietuši arī mierīgie iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!