Foto: EPA/Scanpix/LETA

Karavīri, kuri no amata gāza Mali prezidentu Ibrahimu Bubakaru Keitu paziņojuši, ka plāno izveidot pārejas perioda civilo valdību un rīkot jaunas vēlēšanas, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Karavīru pārstāvis norādīja, ka viņi rīkojušies preventīvi lai nepieļautu, ka valsts nonāk vēl lielākā haosā.

Prezidents Keita paziņoja par atkāpšanos no amata, kā arī vēstīja, ka atlaidis gan valdību, gan parlamentu. Āfrikas Savienība, citu reģiona valstu līderi, kā arī Apvienoto Nāciju Organizācija nosodīja apvērsumu.

Keita 2018. gada vēlēšanās tika pie otrā termiņa prezidenta amatā, taču viņš ir kritizēts par korupciju valstī, kā arī par sliktu ekonomikas pārvaldi. Tas aizvadīto mēnešu laikā noveda pie protestiem valstī. Tāpat Mali jau vairākus gadus notiek cīņa pret džihādistu grupējumiem.

Karavīri, kuri sevi dēvē par "Nacionālo cilvēku glābšanas komiteju" izteikušies, ka nevēlas palikt pie varas. "Pilsoniskā sabiedrība un politiskās un sociālās kustības tiek aicinātas pievienoties mums, lai kopīgi radītu labākos apstākļus pilsoniski politiskai pārejai, kas ved uz ticamām vispārējām vēlēšanām," izteicās karavīru pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!