Foto: AFP/Scanpix/LETA

Militārā hunta, kura vada Mali, ceturtdien no Krievijas saņēma papildu kara lidmašīnu un helikopteru, un šīs ir jaunākās bruņojuma piegādes, kuras Āfrikas valsts ieguvusi no savas politiskās sabiedrotās, raksta portāls "Africanews".

Ceremonijā, kurā piedalījās Krievijas vēstnieks Igors Gromiko un Mali huntas vadītājs pulkvedis Asimi Goita, bija redzamas astoņas lidmašīnas un divi helikopteri.

Mali militārpersonas paziņoja, ka sūtījumā ietilpa "Sukhoi Su-25" uzbrukuma lidmašīnas, kas paredzētas sauszemes karaspēka atbalstam; un Čehijas būvētā "Albatros L-39". L-39, kas sākotnēji bija paredzētas apmācībām, izmantotas arī kā uzbrukuma lidmašīnas.

Bamako saņēma arī "Mi-8", padomju laikā būvētu Krievijas transporta helikopteru, kas, līdzās karaspēka un aprīkojuma pārvadāšanai, var tikt aprīkots ar ieročiem sauszemes karaspēka aizsardzībai. Mali amatpersonas nesniedza detalizētu informāciju par to, cik no katras lidmašīnas tika piegādātas, un, lai gan viņi apgalvo, ka iegādājušies ieročus, viņi nav izpauduši nekādu informāciju par darījumiem.

Pēc tam, kad pašlaik pie varas esošie pulkveži veica apvērsumu 2020. gadā, attiecības ar tās galveno sabiedroto Rietumos – Franciju – kļuva sarežģītas, un to ir izmantojusi Krievija, nostiprinot savu ietekmi Mali. Vairāki avoti saka, ka 2021. gadā Mali militārā hunta sāka uzņemt kaujiniekus no Kremlim pietuvinātā grupējuma "Vagner". Militārā vadība ir noraidījusi apsūdzības, sakot, ka Bamako vienkārši ir atjaunojusi ilgstošās saites starp Krieviju un savu armiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!