Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Malta svētdien noraidīja Itālijas aicinājumu atvērt savas ostas nevalstiskās organizācijas glābšanas kuģim, kas Vidusjūrā uzņēmis 629 migrantus.

Francijas nevalstiskās organizācijas kuģis "Aquarius" migrantus uz sava klāja uzņēma sestdien un šobrīd atrodas starp Maltu un Sicīliju, gaidot atļauju piestāt kādā ostā. Malta "nevar turpināt novērsties, kad tai ir jāievēro precīzās starptautiskās konvencijas par cilvēka dzīvības aizsargāšanu," teikts Itālijas iekšlietu ministra Mateo Salvīni un par krasta apsardzi atbildīgā ministra Danilo Toninelli kopīgajā paziņojumā. "Tāpēc mēs aicinām Valletu uzņemt kuģi "Aquarius", lai sniegtu migrantiem uz klāja pirmo palīdzību."

Maltas valdība atbildēja, norādot, ka premjerministrs Džozefs Muskats ir runājis ar Itālijas kolēģi Džuzepi Konti, un uzsvēra, ka "Malta rīkojas pilnībā atbilstoši savām starptautiskajām saistībām." "Attiecīgi Malta neuzņems šo kuģi savās ostās," teikts paziņojumā. Atbilstoši mediju ziņām Salvīni ir draudējis slēgt Itālijas ostas migrantu kuģiem, ja Malta nerīkosies.

Konte sacīja, ka Itālija ir nosūtījusi uz migrantu kuģi divus patruļkuģus ar ārstiem, kas ir gatavi "iesaistīties un nodrošināt veselības aprūpi ikvienam uz "Aquarius" klāja, kuram vien tas būs nepieciešams", sacīja Konte.

Kā ziņu aģentūrai AFP paskaidroja Maltas valdības preses sekretārs, migrantu uzņemšana kuģī ir notikusi Lībijas glābšanas un meklēšanas zonā un tas noticis saziņā ar glābšanas koordinācijas centru Romā, un tas nozīmē, ka Maltai nav juridisku saistību uzņemt šos imigrantus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!