Foto: LETA
Malumednieki sešu nedēļu laikā Kamerūnā nogalinājuši vairāk nekā 200 ziloņu, Āzijā pieaugot pieprasījumam pēc ziloņkaula.

Vietējās amatpersonas paziņoja, ka bruņojušies malumednieki no Čadas un Sudānas nogalinājuši desmito daļu ziloņu Bubas Nddžidas nacionālajā parkā Kamerūnas galējos ziemeļos.

Kamerūnas ziemeļu reģiona gubernators Gambo Hamans norādīja, ka malumednieki ir bruņojušies ar moderniem ieročiem, kas iznīcina desmito daļu savvaļā dzīvojošo dzīvnieku, lai ātri nopelnītu starptautiskajā ziloņkaula tirgū.

Intervijā vietējā radiostacijā Hamans atzina, ka malumedniekus, no kuriem daļa jāj zirgu mugurās, pavada vietējie, kas par to saņem pretī ziloņu gaļu un priecājas par iespēju atbrīvoties no dzīvniekiem, kas bieži vien kaitē viņu labības laukiem.

Starptautiskais Savvaļas dzīvnieku fonds (IFAW) norādīja, ka ārvalstu malumednieku ierašanās Kamerūnā sausuma sezonas laikā nav nekas neparasts, tomēr šogad viņi nogalina neierasti daudz dzīvnieku.

Hamans paskaidroja, ka 50 malumednieku grupa nogalinājusi sešus Čadas armijas karavīrus, kas mēģināja viņus apturēt, kad malumednieki šķērsoja robežu ar ziloņkaulu.

Janvārī Kamerūnā atrasti 146 ziloņu kautķermeņi, bet februārī – 60. Tomēr reālais nogalināto ziloņu skaits var būt vēl lielāks, jo daudzviet parkā tā apsaimniekotāji nemaz nevar piekļūt un ziloņu mirstīgās atliekas atrast.

IFAW nav jaunāko datu par savvaļas ziloņu skaitu Kamerūnā, bet 2007.gada aplēses liecina, ka šajā valstī ir 1000 līdz 5000 šīs sugas pārstāvju.

Pasaules Dabas fonda (WWF) un Starptautiskās Dabas un dabas resursu aizsardzības savienības (IUCN) programma TRAFFIC pagājušā gada nogalē paziņoja, ka visā pasaulē konfiscēts rekordliels nelegālo ziloņkaula kontrabandas kravu skaits un tas liecina par arvien pieaugošo ziloņu malumedniecību Āfrikā, lai apmierinātu pieprasījumu pēc ziloņu kauliem un snuķiem Āzijas tirgū, kur tos izmanto rotaslietu un mākslas priekšmetu izgatavošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!