Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps apstrīdējis izlūkdienestu informāciju par distanci, kuru spēj mērot Ziemeļkorejas raķetes, norādot, ka viņš vairāk uzticas Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, intervijā atklāja bijušais Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) vadītāja pienākumu izpildītājs Endrjū Makeibs.

Makeibs pastāstīja, ka 2017. gada jūlija sapulcē, kurā apspriests Ziemeļkorejas raķešu trieciena potenciāls, Tramps paziņojis, ka nedomā, ka Phenjanas rīcībā ir raķetes, kuras var sasniegt ASV teritoriju. Savu pārliecību Tramps skaidrojis ļoti vienkārši – jo tā teicis Vladimirs Putins.

Brīdī, kad ASV izlūkdienesti norādīja uz to, ka viņu rīcībā esošā informācija pierāda pretējo, Tramps pavēstījis: "Man vienalga. Es ticu Putinam."

"Tā ir pārsteidzoša lieta, ko pateikt," Trampa izteikumus komentēja Makeibs, kurš pats šajā sanāksmē nav piedalījies, bet uzzinājis par tajā teikto no kāda FIB kolēģa, raksta portāls "Vice News".

2018. gada jūlijā notikušajā Helsinku samitā, kurā Tramps tikās ar Putinu, ASV prezidents arī apšaubīja valsts izlūkdienestu rīcībā esošo informāciju. ASV izlūkdienesti apgalvo, ka Krievija mēģinājusi iejaukties 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Preses konferencē pēc samita Tramps norādīja, ka Putins noliedzis Krievijas iejaukšanos vēlēšanās. Tāpat Baltā nama saimnieks piebilda, ka neredz iemeslu, kādēļ Krievijai būtu nepieciešams iejaukties ASV vēlēšanu procesā, raksta BBC. Par šiem izteikumiem Tramps izpelnījās asu kritiku, gan no ASV politiķu (tostarp republikāņu), gan politikas analītiķu puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!