Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors izteicies, ka viņa valstī ir lielāka demokrātija nekā ASV, raksta "Politico".

Prezidenta komentāri izskanēja pēc tam, kad ASV amatpersonas ņēma vērā karstās publiskās debates Meksikā par Lopesa Obradora nesen apstiprinātajām vēlēšanu reformām, kuras, pēc kritiķu domām, varētu vājināt Meksikas demokrātiju. Reformas samazinātu izdevumus valsts vēlēšanu iestādēm.

Lopess Obradors noraidīja visus ASV komentārus, lai gan ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss pirmdien savā paziņojumā norādīja, ka "Mēs cienām Meksikas suverenitāti".

Meksikas prezidents atbildēja: "Meksikā ir vairāk demokrātijas, nekā varētu eksistēt Amerikas Savienotajās Valstīs." "Ja viņi vēlas debatēt par šo jautājumu, darīsim to," sacīja Obradors. "Man ir pierādījumi, kas pierāda, ka mūsu valstī ir vairāk brīvības un demokrātijas."

Meksikas prezidents ir ļoti jūtīgs pret kritiku neatkarīgi no tā, vai tā nāk no cilvēktiesību grupu, nevalstisko organizāciju, preses vai Meksikas regulējošo vai uzraudzības aģentūru puses, atzīmē medijs.

Praiss paziņojumā norādīja, ka "šodien Meksikā mēs redzam lielas debates par vēlēšanu reformām, par vēlēšanu un tiesu iestāžu neatkarību, kas ilustrē Meksikas dinamisko demokrātiju." "Mēs cienām Meksikas suverenitāti. Mēs uzskatām, ka labi nodrošināta, neatkarīga vēlēšanu sistēma un tiesu neatkarības ievērošana atbalsta veselīgu demokrātiju," pauda Savienoto Valstu pārstāvis.

Konflikta pamatā ir Obradora plāni, kurus pagājušajā nedēļā apstiprināja Meksikas Senāts, samazināt algas un finansējumu vietējiem vēlēšanu birojiem, kā arī samazināt apmācību tiem pilsoņiem, kuri pārvalda un pārrauga vēlēšanu iecirkņus. Izmaiņas arī samazinātu sankcijas kandidātiem, kuri neziņo par kampaņas izdevumiem.

Obradors noliedz, ka reformas apdraud demokrātiju. Viņš apgalvo, ka līdzekļus labāk tērēt maznodrošināto cilvēku atbalstam. Desmitiem tūkstošu cilvēku nedēļas nogalē piedalījās demonstrācijās Mehiko galvenajā laukumā, nosaucot plānotās reformas par draudiem demokrātijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!