Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Dienvidāfrikas prezidents un Nobela Miera prēmijas laureāts Nelsons Mandela uzrādījis "lēnu, bet noturīgu" progresu atveseļošanās procesā, lai gan viņa stāvoklis joprojām ir kritisks, svētdien paziņojis Dienvidāfrikas Republikas prezidenta Džeikoba Zumas birojs.

95 gadus vecais Mandela pneimonijas dēļ slimnīcā atrodas kopš 8.jūnija.

"Bijušais prezidents Nelsons Mandela turpina saņemt ārstēšanu Pretorijas slimnīcā, un ārsti ir informējuši prezidentu Džeikobu Zumu, ka bijušais prezidents uzrāda lēnu, bet noturīgu uzlabojumu," paziņojis Zumas birojs.

Tomēr, neskatoties uz uzlabojumiem, Mandelas stāvoklis joprojām uzskatāms par kritisku, uzsvēruši ārsti.

Zuma aicinājis Dienvidāfrikas tautu aizlūgt par Mandelas veselību un atlabšanu.

Dienvidāfrikas Republikas prezidents ir vienīgā persona, kas ir tiesīgs oficiāli informēt sabiedrību par Mandelas veselības stāvokli. Pēdējo reizi Zuma ar šādu informāciju nāca klajā 31.jūlijā.

Mandelas jaunākā meita piektdien izteicās, ka viņas tēvs "drīzumā nekur netaisās doties" un pašreiz jau spēj nosēdēt bez citu palīdzības.

Arī Mandelas bijusī sieva Vinnija Madikizela-Mandela žurnālistiem norādīja, ka Mandela vēl netaisās mirt. Viņa sacīja, ka ārstiem ir izdevies savaldīt plaušu infekciju un Mandela tagad jau spēj normāli elpot.

Dienvidāfrikas Republikas aparteīda režīms Mandelu 27 gadus turēja ieslodzījumā, taču 1990.gadā, iznākot brīvībā, viņš joprojām bija uzticīgs demokrātijas principiem un spēja panākt vienošanos par vispārēju vēlēšanu tiesību atzīšanu.

1993.gadā viņš līdz ar toreizējo baltādaino Dienvidāfrikas prezidentu Frederiku de Klerku saņēma Nobela Miera prēmiju par vienošanos, kas ļāva īstenot miermīlīgu aparteīda režīma izbeigšanu un pāreju uz demokrātiju.

1994.gadā Mandela kļuva par pirmo tumšādaino Dienvidāfrikas Republikas prezidentu un vadīja valsti līdz 1999.gadam. Kopš 2004.gada viņš sabiedrībā rādījies reti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!