Foto: AP/Scanpix

Bijušā Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidenta Nelsona Mandelas kritiskā veselības stāvokļa dēļ valsts šī brīža vadītājs Džeikobs Zuma atcēlis vīzīti uz Mozambiku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Mandelas, kurš ar plaušu infekciju atrodas slimnīcā Pretorijā, veselības stāvoklis joprojām ir kritisks.  Šādu lēmumu Zuma pieņēmis pēc kolēģa vizītes slimnīcā.

Zumas biroja paziņojumā iepriekš teikts, ka ārsti dara visu iespējamo, lai palīdzētu 94 gadus vecajam cīnītājam pret aparteīdu un pirmajam DĀR melnādainajam prezidentam.

Jau vēstīts, ka 94 gadus veco Mandelu, kurš cieš no plaušu infekcija, slimnīcā Pretorijā nogādāja jūnija sākumā.  DĀR prezidenta Džeikoba Zumas birojs Mandelas stāvokli tad raksturoja kā "nopietnu, bet stabilu".

Pēc vairākām slimnīcā pavadītām dienām Mandelas stāvoklis sāka uzlaboties, informēja amatpersonas, tomēr svētdien vakarā ziņots, ka sirmgalvja veselības stāvoklis atkal ir pasliktinājies un ir kritisks.

Pēdējo mēnešu laikā Mandela slimnīcā nogādāts jau vairākas reizes. Aprīlī ārsti sirmgalvim diagnosticēja plaušu karsoni un izvadīja šķidrumu no pacienta krūtīm.

Aparteīda režīma laikā Mandela 27 gadus pavadīja cietumā, kur sagandēja veselību un saslima ar tuberkulozi. Pēc iznākšanas no ieslodzījuma Mandela 1994. gadā kļuva par DĀR pirmo melnādaino prezidentu un amatā pavadīja līdz 1999. gadam.

2004. gadā Mandela paziņoja par aiziešanu no publiskās dzīves un reti parādījās sabiedrībā. Mājā Jonannesburgā par eksprezidenta veselību rūpējās mediķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!