Foto: EPA/Scanpix/LETA

"Mums jāpārliecinās, ka Krievijas valdība, būdama izmisumā, neizmanto militārus pasākumus, lai nodrošinātu režīma izdzīvošanu," kā vienu no galvenajiem NATO uzdevumiem izceļ britu starptautiskās drošības eksperts Džulians Lindlijs-Frenčs.

Lindlijs-Frenčs ir skolojies Oksfordas Universitātē Lielbritānijā. Viņš ir pētnieks vairākās domnīcās, kā arī grāmatu par globālās drošības jautājumiem autors.

Ar Lindliju-Frenču tikos drošības un politikas foruma "Rīgas konference 2021" ietvaros. Savos izteikumos un novērojumos par pašreizējo situāciju pasaulē brits nebaidās būt tiešs. Runājot par šī brīža situāciju NATO, Lindlijs-Frenčs ieskicē visai skaudru realitāti. Viņš arī brīdina par ne visai patīkamu nākotni, kas mūs varētu sagaidīt, ja tuvākajā laikā nespersim plašus soļus pretī būtiskai sabiedroto spēku modernizācijai un nerealizēsim robustāku atturēšanas politiku gan no komunikācijas, gan militārās stājas perspektīvas.

Dažiem viņa redzējums par pasauli šķitīs ārkārtīgi pesimistisks. Daži ierēdņi Rietumeiropas galvaspilsētās par viņa teikto, visticamāk, "uzmestu lūpu". Tomēr atklātība, ar kādu runā eksperts, mūsdienās nav bieži sastopama. Iespējams, šī atklātība un reālisms ir galvenais ingredients, kas vispirms ir nepieciešams, lai NATO spētu efektīvi neitralizēt šodienas un arī nākotnes draudus.

Pretrunīgi vērtētais ASV Republikāniskās partijas konsultants Lī Atvoters reiz teica, ka politikā tu esi tas, kā tu tiec uztverts ("In politics, perception is reality"). Kā alianses sāncenši mūsdienās uztver NATO?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!