Foto: EPA/LETA
Pret Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektoru Dominiku Strosu-Kānu izvirzītās apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu ir iznīcinājušas viņa cerības 2012.gadā kandidēt Francijas prezidenta vēlēšanās, atzinusi galēji labējās partijas "Nacionālā fronte" līdere Marīnu Lepēnu.

Apsūdzības un izmeklēšana iezīmē viņa priekšvēlēšanu kampaņas beigas un visticamāk SVF lūgs viņam pamest amatu, telekanālam "i-Tele" teica ilggadējā Francijas galēji labējo spēku līdera Žana Marī Lepēna meita Marīna Lepēna.

SVF vadītājs tika uzskatīts par Francijas Sociālistu partijas potenciālo kandidātu nākamgad paredzētajās šīs valsts prezidenta vēlēšanās, un tika prognozēts, ka viņam būtu izredzes uzvarēt pašreizējo prezidentu Nikolā Sarkozī.

Savukārt sociālistu pārstāve Segolēna Rojāla, kas arī ir iespējamā prezidenta amata kandidāte, atzina, ka ziņas par viņas partijas biedra aizturēšanu un izvirzītajām apsūdzībām ir pārsteidzošas, tomēr uzsvēra, ka Stross-Kāns ir nevainīgs līdz nav pierādīts pretējais un daudz kas šajā lietā vēl nav noskaidrots.

"Pagaidīsim līdz tiesa izdara savu darbu un nepārvērtīsim šo lietu politiskajā ziepju operā," viņa teica.

Strosu-Kānu sestdien aizturēja ASV policija aizdomās par mēģinājumu izvarot viesnīcas darbinieci. Strosam-Kānam, kuram nav diplomātiskās imunitātes, svētdien prokurori izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu. Svētdien Stross-Kāns stāsies Manhetenas tiesas priekšā un viņam varētu tikt noteikts drošības līdzeklis apcietinājums.

Viņa advokāts Bendžamins Brafmans elektroniskā pasta vēstulē aģentūrai "Reuters" vēl pirms apsūdzību izvirzīšanas uzsvēra, ka Stross-Kāns negatavojas atzīt savu vainu nevienā no apsūdzībām, kuras viņam varētu izvirzīt .

Savukārt otrs Strosa-Kāna advokāts Leons Lefs Forsters atzina, ka "ir jāsagaida līdz lietas noskaidrojas un jāuzzina, vai tā ir patiesība vai provokācija. Mums jābūt īpaši uzmanīgiem, lai mūs neizvazātu pa medijiem un mums jāsagaida līdz lietas top skaidrākas".

Deputāts no Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī vadītās labēji centriskās Tautas kustības savienība (UMP) Bernārs Debrē paziņoja, ka tas ir "nepieņemami" un "ļoti apkaunojoši mūsu valstij", tomēr atzina, ka SVF vadītāja vaina vēl jāpierāda tiesai.

62 gadus vecais Stross-Kāns aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā, kad bija iekāpis aviokompānijas "Air France" lainerī, kam bija paredzēts izlidot uz Parīzi, sacīja Ņujorkas policijas preses sekretārs Pols Brauns.

Viņš teica, ka saņemta sūdzība no 32 gadus vecas viesnīcas istabenes, kurai uzdots uzkopt Strosa-Kāna apartamentus viesnīcā "Sofitel" Ņujorkas Taimskvērā. Viņai teikts, ka numurā neviena nav. Viņa iegājusi numurā sestdien aptuveni pulksten 13 pēc vietējā laika (20 pēc Latvijas laika). Pēkšņi SVF izpilddirektors kails iznācis no vannas istabas, pieskrējis pie viņas, ievilcis viņu guļamistabā un mēģinājis izvarot..

Pēc policijas sniegtās informācijas, istabene teikusi, ka viņai izdevies izrauties, bet Stross-Kāns atkal viņu notvēris, ievilcis vannas istabā un piespiedis veikt orālā seksa aktu. Pēc tam sievietei izdevies izbēgt no numura un viņa par notikušo pastāstījusi citiem viesnīcas darbiniekiem, kas izsaukuši policiju.

Kad policisti ieradušies, Stross-Kāns steigā jau bija pametis viesnīcu, atstājot tajā mobilo tālruni un citas personiskās mantas.

"Ņujorkas policijas departamentā saprata, ka viņš ir aizbēdzis, tomēr viņš bija atstājis savu mobilo telefonu un citas personiskās mantas," klāstīja Brauns. "Uzzinājām, ka viņš ir "Air France" lidmašīnā. Lidmašīna tika aizkavēta," notikumus pirms SVF vadītāja aizturēšanas un nopratināšanas atstāstīja policijas pārstāvis.

Svētdien Berlīnē Strosam-Kānam bija plānots tikties ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, lai apspriestu finansiālās palīdzības sniegšanu Grieķijai. Vācijas valdība paziņoja, ka tikšanās ir atcelta un SVF nesūtīs uz Berlīni citu pārstāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!