Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas karaspēka aplenkumā esošajā Mariupolē iebrucēji nogalinājuši vairāk nekā 10 000 civiliedzīvotāju, paziņojis pilsētas mērs Vadims Boičenko.

Telefonintervijā ziņu aģentūrai "Associated Press" Boičenko, kurš atrodas Ukrainas armijas kontrolētajā teritorijā ārpus Mariupoles, pieļāvis, ka kopējais upuru skaits ielenktajā pilsētā varētu pārsniegt 20 000. Pilsētā blokāde turpinās jau sešas nedēļas, notiek intensīvas apšaudes un līķi "noklājuši ielas".

Viņš stāsta, ka daudzu cilvēku mirstīgās atliekas krievi nogādājuši kādā milzīgā tirdzniecības centrā, kur ir noliktavu telpas un ledusskapji. Viņš arī apliecinājis jau iepriekš Ukrainas amatpersonu teikto, ka krievi pilsētā ieveduši mobilās krematorijas.

Mērs uzsvēris, ka Krievijas spēki blokādes laikā ir lieguši pilsētā ierasties humānās palīdzības automašīnām, tādā veidā cenšoties noslēpt pilsētā radīto postažu.

Boičenko norādījis, ka pilsētā, kur pirms kara dzīvoja gandrīz 450 000 cilvēku, ir palikuši apmēram 120 000 civiliedzīvotāju, kuriem kritiski nepieciešama pārtika, ūdens, siltums un sakari.

Mērs izteicies, ka no pilsētas evakuācija tiek atļauta tikai tiem, kuri izgājuši krievu "filtrācijas nometnes", bet citi tiek pārvietoti uz improvizētiem cietumiem.

Viņa aplēses liecina, ka vismaz 33 000 mariupoliešu ir aizvesti uz Krieviju vai tās kontrolētām teritorijām Ukrainas austrumos. Ukrainas amatpersonas jau iepriekš ir apgalvojušas, ka Krievijas karavīri ukraiņiem atņem pases, nosūta tos uz "filtrācijas nometnēm" Ukrainas austrumos un tad uz attāliem, ekonomiski mazattīstītiem reģioniem Krievijā.

Arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien paziņojis, ka, viņaprāt, Krievijas karaspēks Mariupolē nogalinājis desmitiem tūkstošiem cilvēku. "Krievi ir pilnībā iznīcinājuši Mariupoli un nodedzinājuši to līdz pelniem. Nogalināti vismaz desmitiem tūkstošiem Mariupoles iedzīvotāju," videouzrunā Dienvidkorejas parlamentam norādīja Zelenskis.

Mariupolē notieku intensīvas kaujas kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februārī. Pilsēta jau ir gandrīz pilnībā iznīcināta, tās blokāde turpinājusies sešas nedēļas un evakuēties izdevies tikai daļai.

Evakuētie cilvēki stāsta par bada un aukstuma radītajām šausmām, civiliedzīvotājiem slēpojoties pagrabos pilsētā, kur jau vairāk nekā mēnesi nav ūdens, gāzes un siltumapgādes.

Ukraina un Rietumvalstis sagaida, ka drīzumā Krievija sāks jaunu uzbrukumu, lai sasniegtu Doneckas un Luhanskas apgabalu administratīvās robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!